Hvem må ut fra Bromsjordet?

IDEER: Denne skissen med boliger på Bromsjordet viser området,  med flytende boliger i Indre havneby.

IDEER: Denne skissen med boliger på Bromsjordet viser området, med flytende boliger i Indre havneby. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er ikke plass til støyende industri vegg i vegg med nye boliger på Bromsjordet. Hvem og hvor bedriftene skal gjøre av seg, kan ingen svare på i dag.

DEL

Øystein Kvam skal reforhandle sin leieavtale med Ragnar Iversen om tre år. Hvis han må ut av Tomtegata 4, flytter han bedriften til Tønsberg. Han sier det er vanskelig å planlegge på lang sikt, når han ikke vet om Kvams Glass, med sine 13 ansatte, kan bli værende i området.

Usikkerheten deler han med grunneier Ragnar Iversen, men også næringssjef Karl Jørgen Tofte i Horten kommune.

– Vi er oppmerksom på problemet. Tidsperspektivet og tempoet i utbyggingen skaper usikkerhet. Det kan ta to år. Det kan ta fem år. Vi vet ikke.

Han peker på at områdereguleringen for Bromsjordet åpner for næring, men om bedriftene vil bli værende avhenger av hvilke behov de har.

LES OGSÅ: Næringslivet spent på sin plass på Bromsjordet når Indre Havneby kommer: – Må vi ut, flytter vi til Tønsberg

Vil se på alternative områder

– Hva vil du si til bedrifter som må flytte ut av området?

– Vi ønsker jo selvfølgelig å beholde alle aktører i Horten, men tidsperspektivet gjør alt så usikkert. Vi har hatt planer om å ta nærmere kontakt med bedriftene, for å se om det er noe vi kan hjelpe dem med – om vi i fellesskap kan komme fram til alternative områder. Det ble brått mer aktuelt nå som første byggetrinn nærmer seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INDUSTRIOMRÅDE: I den nye reguleringsplanen for Indre havn skal det fortsatt være plass til tradisjonell, ikke-støyende industri. Kvams glass har lokaler i det innringede området.

INDUSTRIOMRÅDE: I den nye reguleringsplanen for Indre havn skal det fortsatt være plass til tradisjonell, ikke-støyende industri. Kvams glass har lokaler i det innringede området. Foto:

LES OGSÅ: Nå starter salget i Indre havneby – den dyreste leiligheten koster 9,4 millioner

Gir ikke bort tomter

– Kan kommunen tilby næringslivet nye tomter på Skoppum, for eksempel?

– Nei. Tomtene på Bromsjordet er private. Vi er glad i alle arbeidsplassene vi har i Horten, men vi kan ikke gi bort tomter.

Butikker kan være der

– Er det hele tatt noen plass til næringslivet på Bromsjordet, når det bygges så massivt rundt?

– Det kommer an på. Tradisjonell industri som støyer, kan ikke ligge i et boligområde. Det sier seg selv. Næring, type butikk, som Gregersen og Kjøraas bil, kan fortsatt være der. Det samme gjelder frisører og servicetilbud. Vi ser at det skjer mye i storhandelen nå. Bilbutikkene samler seg i noen områder. Ikea har lagt planer om senteretablering ved Danebo på is.

Tiden er inne

– Hvor mange bedrifter vil bli berørt av boligbyggingen?

– Det vet jeg ikke. Det kommer også an på hvilke planer hver og en har, men det at Øystein Kvam nå går ut og sier han er usikker på framtida, viser at tiden er kommet for at vi nå må gå i gang og kartlegge bedriftenes behov. Jeg vil invitere alle til et møte, ganske snart, lover næringssjefen i Horten kommune.

Artikkeltags