Når vi føler utrygghet for sykdom, er det viktig med trygghet om lønn og inntekt

Av

Vi er glade for at stortingsflertallet nå har lyttet til LO og arbeidsfolk.

DEL

MeningerNå blir det vesentlig mer til permitterte, høyere dagpengesats for lavlønte og mer til foreldre som må være hjemme med barna sine. Da regjeringen leverte sin krisepakke fredag 13. mars, lå det an til at regningen for de to første ukene i permittering i stor grad måtte tas av arbeidstakerne. En vanlig ansatt lå an til å tape rundt 7.200 kroner på regjeringas nye regler for permittering. Dette ville være helt uakseptabelt for LO.

Det er bra at stortingsflertallet har gjort den sosiale profilen mye bedre enn det som lå i regjeringens opplegg. LO har på vegne av norske arbeidstakere vært helt klare på at felleskapet må stille opp, slik at ikke vanlige lønnsmottakere rammes for hardt. Det er også viktig for LO at det ligger an til at lærlinger sikres inntekt, og at stortingsflertallet har kommet fram til både en høyere dagpengesats for lavlønte, og en lengre periode ned omsorgslønn for de mange som må være hjemme med barn.

Denne ekstraordinære situasjonen krever en ekstraordinær samling. Vi er glade for at politikere fra ytterst til høyre og venstre har kommet sammen. De har lyttet til partene i arbeidslivet. Den norske modellen viser sin styrke nå. Dette viser at trepartssamarbeidet fungerer til det beste for næringsliv og virksomheter. LO har overfor regjeringen vært tydelig på behovet for inntektssikring også for lavinntektsgrupper, lærlinger og selvstendig næringsdrivende.

Men det gjenstår fortsatt å se hva som kommer på alt det andre vi har bedt om for selvstendig næringsdrivende, freelancere, kultursektoren og en rekke andre områder. Vi vil gjerne hylle alle de heltene som nå står på for å holde hjulene i samfunnet i gang.

Det er hundretusener av helter som er på jobb nå, til alle døgnets tider, for å holde matbutikkene og apotekene åpne. Det er folk på jobb for å holde de store lagrene som forsyner butikkene i full drift. Mange er på jobb for transportere varer og folk og holde hele infrastrukturen i landet vårt i gang.

Uten dem som jobber som butikkmedarbeidere, transportarbeidere, renholdere, hjemmehjelper, leger, sykepleiere og ambulansesjåfører, hva skulle vi gjort nå? I helsevesenet og i mange deler av offentlig sektor jobber mange nå intenst for å både redde liv og begrense smitte. Vi har dyp respekt for den innsatsen de leverer. Vi er helt avhengige av hverandre. La det vi går gjennom nå være en sterk påminnelse om at vi står sterkere sammen.

Margaret Thatcher sa en gang at det ikke finnes noe slikt som et samfunn, bare enkeltindivider. Det som nå skjer viser hvor grunnleggende feil en slik holdning er. Vi klarer oss alltid best sammen. Vi er veldig stolte av å jobbe i LO i disse tider.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags