Gå til sidens hovedinnhold

Når hummer har blitt fisk

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klima og miljøminister Rotevatn vil ikke gjøre noe med fisket i fjorden før man har fått bukt med det han mener er hovedårsaken til at fjorden sliter. Avrenning fra landbruket og for dårlig renset kloakk i ytre deler av fjorden.

Da han på Dagsnytt 18 ble presset til å svare på hvorfor man ikke har noen plan for fisket var svaret at man nå vil opprette verneområder for hummer i alle kommunene langs fjorden. De to nasjonalparkene i fjorden har etter hans oppfatning bevist at vern ikke har noen positiv innvirkning på livet i fjorden og det har han rett i. Men så har man heller ikke strengere restriksjoner der enn i områdene rundt. Vern med innhold virker overalt i verden og det vil også virke i Oslofjorden.

Vi verner dyr og fugl på land når vi ser at bestandene sliter, men ikke i havet. Det tråles fortsatt i fjorden med reketrål uten rist for at fiskerne skal få bifangst. Hvis ikke kan de ikke etter eget utsagn overleve. Da velger myndighetene å tillate det. Før man innførte vern rundt Florida undersøkte man redskap som tok bifangst. For hvert kilo reker tok man livet av fem kilo fisk. I disse tider kan det være på sin plass å nevne at tråling etter reker og kreps gir de største co2 utslippene pr kilo mat.

Vi må gjøre mange ting men ikke vente på å gjøre de til det Rotevatn mener er hovedproblemene er løst. Han og Venstre snakker varmt for nasjonalpark i Østmarka blant annet for gi friluftsfolket i Norges tettest befolkede område enda bedre muligheter til å oppleve urørt natur. Men å gi de samme folkene en marin nasjonalpark i fjorden er uaktuelt.

I Østmarka må man forholde seg til private grunneiere, i fjorden eier fellesskapet både grunn og ressurser. Når man i USA klarer å lage verneområder som for eksempel kan innebære at yrkesfisket må foregå minst tre km fra land er det utrolig at vi ikke klarer noe lignende. Venstre har i regjering i det minste forsøkt, mens de store partiene er tause som stillehavsøsters.

Kommentarer til denne saken