Gå til sidens hovedinnhold

– Naivt å tro at det å «bevare» til boliger er en god løsning

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fortidsminneforeningen i Vestfold har nå sendt en massiv protest til kommunen, hvor vi trekker fram mange svakheter ved reguleringsplanen. Så mange at vi mener den bør avvises ikke bare på grunnlag av at Hortens befolkning ønsker en annen løsning, jfr. 1.100 underskrifter og stort engasjement, men også fordi det er dårlig fagarbeid med feil og store mangler.

Vi mener det er naivt å tro at det å «bevare» til boliger er en god løsning som vi skal juble for. Hvor mange eksempler ser vi ikke på at privatisering av vernede eiendommer innebærer lukking for allmennheten, samme hvor gode intensjoner man har i starten og i vedtak. Ingen liker at folk tråkker inn i andres private sfære..eller har fest utenfor vinduet deres. Det går dårlig etter kort tid. Alternativet er ikke forfall men bruk til noe eiendommen er egnet for. Det er utredet før.

Og det har vi alt sett gjennom Fevangs innsats. Horten har et åpenbart behov for et sentrum på Karljohansvern dersom vi mener noe med at det er en av Hortens 2 store destinasjoner med regional og nasjonal betydning. Riksantikvaren viser til at kulturvern lønner seg.

Fortidsminneforeningen jobber for eksempel med å tilby overnatting i antikvarisk riktig miljø, med historie og detaljer som å bo i fortiden. På Røros har hovedforeningen drevet med dette i mange år. Da kjøper man en opplevelse og ikke bare et sted å overnatte. Og det koster like mye som et hotellrom, bare mye artigere.

Som vi også skriver i uttalelsen til kommunen må Gamle Horten også sees i sammenheng med kulturmiljøet omkring, de andre gamle bygningene , tunet, Vollen, kirka, og alt som skjer rundt Marinemuseet, Preus, Lokalhistorisk og Garasjetorget. Dette nærområdet er spekket med opplevelser.

De siste dager har vist et stort engasjement for Gamle Horten Gård, og det er svært gledelig at det kommer andre lokale aktører med ressurser og vilje til å videreføre det Øystein Fevang startet.

Karljohansvernerne prøvde for snart 20 år siden å gjøre Admiralsboligen til et lignende sentrum på Karljohansvern. Nå ser vi at eieren er en av de to som vil kjøpe Gamle Horten. Det lover godt! Her kan mye gå rett vei! Vi heier på Bentzen og Zimmer!

Og vi heier på at dagens eiere lager gode festivaler og arrangementer som setter Karljohansvern på kartet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.