Barnefamiliene trenger mer fleksibilitet og en enklere hverdag for å få hamsterhjulet til å rulle litt saktere. Det vil vi i Arbeiderpartiet gi dem.

De aller fleste barnefamilier opplever tidsklemma i hverdagen. Jobb skal kombineres med familielivet, unger skal hentes og leveres i barnehage og skole, middagen skal planlegges, handles inn til og lages, leksene skal leses, og på toppen av det hele skal man kjøre de små til et drøss av fritidsaktiviteter uka gjennom.

Vi må lage en politikk som i sum gjør at vanlige familier kan samles oftere rundt middagsbordet i lag, og bli sittende ei stund. Derfor er jeg glad for at barnefamiliene er den store vinneren i Arbeiderpartiets nye program, som ble vedtatt på landsmøtet i helga.

Vi trenger barnehageplasser til alle! Mangel på plass skaper stress og problemer i overgangen mellom permisjonen og jobblivet. Mange må ta ut ulønna permisjon og sjonglere hverdagen på utmattende vis. Mens høyresidas svar er en passiverende kontantstøtte, som betaler folk for å ikke bruke barnehagen, ønsker vi i Ap flere, billigere plasser, med ventestøtte til de som venter på plass.

Vi trenger også pappapermen, som gjør at far og barn blir kjent i de viktige første månedene av barnets liv, og som gjør at mor kan komme ut i jobb igjen. I tillegg vil vi gi mer tid til mor, ved å holde de dagene mor tar ut perm før fødsel, utenom beregninga.

Mange kjenner at økonomien blir trangere etter hvert som familien vokser. Derfor vil Ap at alle som tjener under 750 000, skal betale mindre i skatt. Barnehageplassen skal bli billigere, og SFO skal bli gratis. Pendlerfradraget skal økes. Vi vil ha en storstilt satsing på utlånssentraler med gratis sport- og fritidsutstyr, slik at ikke alle familier må kjøpe alt nytt og dyrt. Det er bra for økonomien og bra for miljøet.

Og vi trenger en regjering som tar vanlige folks hverdagsutfordringer på alvor. Fikse ideer om ei skarve ekstra ferieuke, kutt i pappaperm og fortsatt kontantstøtte heller enn billigere barnehager er – sammen med skattekutt – bare mer av det vi ikke trenger.

Det vi trenger, er å gi barnefamiliene mer fleksibilitet, romsligere økonomi og mer kvalitetstid sammen, hver dag, hele året. Det går Arbeiderpartiet til valg på. Nå må det være barnefamiliene sin tur.