Gå til sidens hovedinnhold

Nå krever vi handling!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Statistikken over unge med psykiske vansker og psykiske problemer fortsetter å øke, noe som er en skremmende utvikling. Dette må bli tatt på alvor, mener vi i Vestfold Unge Venstre. Unge selv ber om et lavterskeltilbud og muligheten til å få hjelp i nærmiljøet, uten at noen tar tak i dette. Flere er fortvilet over hvor langt inn i sykdom de kommer før de for tilbud om hjelp og stemmene er klare: unge ønsker forebyggende tiltak, før ting går så langt at det må settes inn reparerende tiltak.

Vi i Vestfold Unge Venstre ønsker at alle unge skal få tilbud om å snakke med psykolog når de føler behov for det, uten å måtte gå innom forskjellige instanser på veien. Vi ønsker et fylke som prioriterer den psykiske helsen til unge, ikke kun den fysiske. Vi ønsker flere helsesykepleiere og miljøarbeidere ut i skolen som kan vie mer tid til unge og faktisk dekke behovet som er. Unge sin psykiske helse MÅ bli tatt på alvor og det MÅ bli satt inn flere forebyggende og reparerende tiltak. Man skal ikke måtte gå i flere uker eller måneder uten hjelp når man spør etter den.

For å lykkes med skole og andre ting i livet trenger man en god psykisk helse og ikke minst muligheten til å få hjelp når man sliter. Ett av problemene med dagens tilbud er avstand, mange unge har ikke foreldre som kan kjøre dem til behandling flere byer unna, terskelen for å komme seg til behandling blir større og flere får dermed ikke benyttet seg av de tilbudene som allerede er der ute. Om de er heldige nok til å få ett av dem. Et annet problem er at mange kvier seg for å be om hjelp, på bakgrunn av frykt for avslag på behandling eller faren ved å ikke bli tatt på alvor. Vi ønsker et fylke som kan plukke opp unge med psykiske vansker før det utvikler seg til psykiske problemer. Et fylke som er i stand til å møte unges behov der de unge er. Et fylke som gjør det lettere og mer tilgjengelig å få hjelp. Et fylke som tar unge på alvor, som har nok kompetanse og som har ressurser til å følge opp de som sliter og de allerede har blitt svært syke. Vi i Vestfold Unge Venstre tar denne kampen om et bedre tilbud for unges psykiske helse på alvor. Det har vært nok snakk alt for lenge, nå krever vi handling!

Elise Amanda Nyheim, 1. nestleder Vestfold Unge Venstre
 

Kommentarer til denne saken