På forsommern for 15 år siden tok jeg med meg en gjeng damer fra ulike afrikanske land ut på fisketur. Jeg kan fremdeles huske ett og annet øyenbryn heve seg når damene i burka og jeg kom putrende i tresnekka gjennom Fyllinga, med bøtta full av makrell.

Seinsommern samma året kom det et en gjeng med mannfolk fra Afghanistan, Irak og Somalia til Horten, som jeg var så heldig å få jobbe sammen me. Oppdraget var praktisk norsk og å lære gutta om kulturen vår. Å skarru først lære om byen vår, erre båthavna og makrellfiske som gjelder. Gutta ble vist hvor Dritern er, Jennyhølet, Hortenskrakken og Nøttakrakk. Dørge forbi Vollane og dra så mye makrell de kunne orke. Vi grilla fisken på bål ute ved brua på Løvøya og gutta spiste så mye at enkelte måtte legge seg ned (vakke vant te å kunne eta seg mette, vettu).

Sammen med damer og menn fra mange ulike nasjoner var vi rundt i kommunen og gjorde ulike praktiske ting, som male et gjerde, vaske en bil, plante grønnsaker, mate kyr, eller stoffe en båt.

Åra har gått og færre og færre fisketurer og praktiske oppdrag med nye landsmenn har det blitt tid til (de må jo tross alt bruke dagtid til å sitte på Nav og på voksenopplæring, slik at de lærer seg å skrive cv og jobbsøknader).

For et par måneder sia fikk jeg en telefon fra en av gutta, for de ville kjøpe seg båt og lurte på om jeg kunne hjelpe dem. Da kom jeg på en tanke jeg hadde hatt, vi hakke fått til integreringen ordentlig før personer av afrikansk avstamning også er representert i båthavna.

Vel, vi pussa båten sammen og mimret rundt de vi hadde blitt kjent med gjennom voksenopplæringa og hvordan det har gått med dem. Det vakke alltid lett for gutta og jentene komme til et nytt land, bli plassert i kommune, få en kjip hybel eller leilighet leid ut av lokal bolighai som vet å utnytte systemet og folk i nød. Noen hadde aldri gått på skole, noen studert ved universitet og de fleste fylt med historier om rikdom og velstand i nord.

Vel, gutta kunne fortelle at den ene etter den andre har fått seg jobb. En har eget drosjeløyve, flere har blitt bussjåfører, faste jobber i renhold, fagbrev som helsefagarbeidere, assistenter i barnehage og bofellesskap.

De aller, aller fleste vil jobbe og det medfører skam å måtte leve på støtte/almisser fra det offentlige, spesielt for en som ønsker å værra en god muslim. Nav og voksenopplæringa gjorde noe lurt, de samarbeida og Nav satsa penger så en del fikk tatt lappen, noen på bil for sjåføroppdrag og andre busslappen. Dette blir det skattepenger av. Så ved å satse noen kroner på å utdanne folk, får vi igjen med renter og folk får et verdig og selvstendig liv.

Så når gutta i dag skulle sette ut båten, så står «gubbene» i havna der og hjelper til, kommer med råd og tilbyr deler og er positive.

Nå er endelig neger´n kommet til havna.