Novgorod Mosaic er et russisk folkemusikkensemble som ledes av musikklæreren Sergey Yakovlev. Gruppen består av profesjonelle musikere på tradisjonelle russiske musikkinstrumenter som balalaika, domra og trekkspill.

«Novgorod Mosaic»

De reiser rundt om i verden for å dele den russiske folkemusikken. Hver sommer tar Sergey Yakovlev med seg noen av musikkstudentene sine til Norge. De spiller privatkonserter, på festivaler og i gatene. Og på BilXtra, da.

– De er et stort russisk band som reiser til Norge nesten hvert år, forteller Aleksander Parfiryev Pedersen fra BilXtra Autodoc. Selv er han fra Moskva. Et år hjalp de Sergey Yakovlev på veien, og spurte om det ikke var mulig å få til en konsert på bilverkstedet.

– Jeg vet ikke om noen andre bilverksteder som arrangerer konserter, ler Aleksander. Men han forklarer at BilXtra Autodoc er et internasjonalt verksted, og at de ansatte til sammen snakker ti forskjellige språk. De russiske folkemusikerne sklir rett inn.

Fjorårets konsert ble en suksess, og lørdag 29. juli kommer Novgorod Mosaic tilbake til BilXtra Autodoc.

LES OGSÅ: Alf og Tom gleder seg til konsert: – Åsgårdstrand er garantert også en dritfin by å bo i!

Fikk stipend av Putin

– Det gikk veldig bra sist gang. Det kom rundt 30 personer, og en russisk person i publikum begynte å synge med. Det er veldig god akustikk på verkstedet, forteller Aleksander.

De bruker russiske nasjonaldrakter og har med seg suvenirer som de selger i tillegg til CD-ene sine.

– En 16 år gammel jente i bandet fikk stipend av Putin i fjor, forteller Aleksander.

LES OGSÅ: Ole Jan og Jostein gleder seg til jubileum: Slik feirer venneforeningen sine første 20 år

Metallica og Pink Floyd med balalaika

– De spiller russisk folkemusikk, men også annen populærmusikk av for eksempel Metallica og Pink Floyd. Det høres faktisk ganske bra ut på balalaika det også, smiler Aleksander.

Han ønsker at nordmenn skal bli bedre kjent med russisk kultur, og håper mange vil komme for å se og høre de russiske folkemusikerne.

– Det er ikke mange russere i Norge, sier Aleksander, som kjenner til svært få. Men han regner med at det er noen russere som tar seg en tur til BilXtra 29. juli.