– Vi kjenner at vi har litt medvind om dagen. Nå faller ting raskt og fint på plass, sier daglig leder i Stiftelsen KNM Narvik, Bent Smørsteen, til Gjengangeren.

– Det inkluderer møter og diskusjoner med Forsvarsdepartementet ved det som kalles Forsvarsmateriell. Det gjelder framtida og en avklaring om hva som skal skje med fregatten hvis Stiftelsen KNM Narvik noen gang skulle opphøre. Vi er ikke i mål der ennå, men har en god dialog og forventer at dette kommer trygt på plass om ikke altfor lenge.

Neste uke

– Bare så det er sagt; fregatten er nymalt og sandblåst – og ser veldig fin ut nå, forsikrer Smørsteen.

– Og så flyttes den ...

– Fredag 21. oktober er dagen for det. Da skal KNM Narvik fortøyes på permanent plass.

– Der skal den ligge stille og rolig til det blir en tur i dokka for sjekk om 10 år, forklarer Smørsteen.

– Og så er det, fortsetter han, – heller ikke sånn at KNM Narvik er helt klar for publikum selv om den nå flyttes. Vi har fortsatt en del å gjøre innvendig.

LES OGSÅ: Seriebyggingen av fregattene

Offisiell åpning

Den høytidelige innvielsen av museumsskipet finner sted 30. november i år.

– Da er det 50 år siden første kommando ble heist, 30/11-1966, forteller Smørsteen.

Til den offisielle åpningen kommer både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen, stortingsrepresentantene fra Vestfold, inkludert justisminister Anders Anundsen, representanter fra Horten kommune og Vestfold fylkeskommune, en rekke personer tilknyttet forsvaret nasjonalt og lokalt – og selvsagt private gjester, inkluder skipets sponsorer.

– Vi tror det vil bli en fin dag og en like fin og verdig åpning, smiler Smørsteen.

Museumsskip

Utover vinteren skal fregatten tilrettelegges for å bli et nytt museum.

– Alt dette vil nødvendigvis ta noe tid. Derfor blir det ikke museumsåpning før rundt påsketider 2017, forklarer Bent Smørsteen.

– Men da blir det åpent hver dag for publikum ...?

– Vel, kanskje ikke hver dag, ikke med en gang i hvert fall. Vi må tilpasse oss «markedet» en stund, tenker jeg. Det hele blir i samarbeid med Marinemuseet, det betyr at vi også følger deres åpningstider. Så får vi evaluere etter en stund.

LES OGSÅ: 37 ganger rundt ekvator

Venneforening

– Uansett, sier Smørsteen, – så går det litt vår vei nå. Ikke så rart kanskje, nå er jo snart alt på plass.

– Når løsnet det?

– Da vi fikk byggetillatelse for de nye fortøyingsinstallasjonene ved magasinene. Etter det har pila pekt bare en vei, sier han.

– Viktig er det også at vi får mange positive tilbakemeldinger – og at interessen for å være med er klart stigende. Rekrutteringen til venneforeningen viser også det, vi har vel nå over 300 medlemmer der. Det er så mange at det nesten er vanskelig å finne jobb til alle på de faste dugnadsdagene, onsdager og lørdager, humrer Smørsteen fornøyd.

– Kanskje det er derfor KNM Narvik betegnes som et av verdens mest komplette og bevarte museumsskip – og at enkelte nok vil hevde – med rette – at det framstår i bedre kosmetisk stand nå enn da stiftelsen overtok det fra Forsvaret i 2007.

PS! Museumsskipet KNM Narvik skal også tilrettelegges for besøk av skoleklasser/leirskole. Og et samarbeid med Redningsselskapet/Sjøredningsskolen på Langgrunn om opplæring av barn til sjøs.