– Munch er viktig for Åsgårdstrand

GLEDET SEG: Are Karlsen og Vestfoldmuseene-direktør Nils Anker gledet seg over åpningen.

GLEDET SEG: Are Karlsen og Vestfoldmuseene-direktør Nils Anker gledet seg over åpningen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag åpnet Munchs hus sitt nye formidlingslokale i Rådhuskvartalet. Det kan skape mer liv i Rådhuskvartalet, mener Solfrid Sakariaassen.

DEL

Det har lenge vært et ønske for de ansatte Munch-formidlerne i kommunen å få større og mer velegnede lokaler til å drive sin virksomhet enn det Munchs hus kan tilby. Torsdag klippet ordfører Are Karlsen og Vestfoldmuseene-direktør Nils Anker snoren på det nye formidlingslokalet for Munchs hus, beliggende i Rådhuskvartalet.

– Det er veldig flott at ett av stedene Munch befant seg er så godt bevart, og at vi klarer å få samlet så mye kompetanse på både Munch og kultur på ett sted. Munch er viktig for Åsgårdstrand, og derfor er et slikt formidlingslokale en fordel, sier ordfører Karlsen.

Også direktør Nils Anker stemmer i, og forteller at dette har vært noe museene har sett fram til lenge.

– Omgivelsene her er veldig historiske, og derfor er det morsomt at vi har fått så flotte lokaler ut av det. Det har vært veldig etterlengtet for de som jobber på Munchs hus å få bedre arbeidsplass, sier han.

FORNØYD: Solfrid Sakkariassen er strålende fornøyd med nye lokaler.

FORNØYD: Solfrid Sakkariassen er strålende fornøyd med nye lokaler. Foto:

Blir mer fleksible

Fagansvarlig for Munchs hus, Solfrid Sakkariassen, forteller at nye lokaler kan bidra til at formidlingsarbeidet knyttet til Munchs kunst nå kan foregå hele året, og at det kan bli mye lettere å finne løsninger i samarbeid med den lokale befolkningen.

– Dette er noe som bidrar til å gi oss en fast base, i stedet for at vi må leie oss inn på nye steder hver gang vi skal gjennomføre prosjekter. Samtidig er det lettere for oss å få til et samarbeid med lokale krefter, for dette kan bidra til å skape en mindre mental avstand enn det som har vært tilfellet tidligere, mener Sakkariassen.

Samtidig har det lenge vært et mål å sørge for mer liv i det såkalte Rådhuskvartalet i Åsgårdstrand, og kommunen har blant annet satt i gang et arbeid for å finne nye drivere til den tidligere restauranten som er det nye formidlingssenterets nabo.

– Håpet vårt er at dette kan bidra til å skape mer liv i kvartalet på sikt. Folk trenger hus, men hus trenger også folk. Derfor er det så viktig at vi får aktivitet i de husene som utgjør Rådhuskvartalet, sier hun.

LES OGSÅ: - Noen som vil drive uteservering i Åsgårdstrand?

- Mente selv han drev reklame

Det er ingen tvil om at Munch er et trekkplaster for badebyen, og i fjor hadde Munchs hus over 6000 besøkende i løpet av et helt år. Og Sakkariassen tror det er nyttig å kunne ha en fast tilstedeværelse gjennom hele året.

– Vi må bevare disse historiene, og Munch mente selv at han drev reklame for stedene han malte. Det er helt sant. Derfor er det så viktig at vi bevarer kunsten og sørger for å formidle den. Det får vi en større mulighet for med dette lokalet, sier Sakkariassen.

Per i dag har ikke Munchs hus utskiftbare utstillinger. Dette er også noe som kan endre seg med nye lokaler, sier hun.

– Men det blir nok neppe originalkunst, det har vi ikke mulighet til. Men at vi kan gjøre litt mer spenstige ting enn Munchs hus så langt har åpnet for er sannsynlig, mener hun.

LES OGSÅ: Munch-investor vil ha dampskipsrute over fjorden

MYE FOLK: Det var mye folk på åpningen.

MYE FOLK: Det var mye folk på åpningen. Foto:

Skal være to stykker

Hun forteller at den faste staben på senteret vil bestå av to stykker, som ikke er i fast stilling. Samtidig vil staben kunne utvides etter behov.

– Vi skal ha sommervikarer og tilknyttede formidlere i deler av året. Målet er å bruke dette som en base for all øvrig Munch-relatert aktivitet, forteller hun.

Artikkeltags