Munch i Åsgårdstrand

Av

Det er vår og året er 1897.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Edvard Munch er nylig kommet hjem til Kristiania etter en utstilling i Paris. Nå er han i Åsgårdstrand. Kom med dampbåten for noen dager siden.

Han har vært her før. Flere ganger. Stedet kaller på ham igjen og igjen. Skaperkraften hans blusser opp her. Det er lyset over fjorden, det spesielle lyset, det er hus, hager, mennesker. Og duftene av Syrin og Jasmin.

For åtte år siden, i 1889, var han også her. Han var fadder i Borre kirke. Oda og Christian Krogh døpte sønnen Per i kirken. Edvard Munch kom i dress og flosshatt. Samme år, om sommeren, leide han Turines hus i Åsgårdstrand. Et lite hus i nærheten av gartner Book. Et hus med asters og levkøyer i hagen og blomsterbed dekorert med skjell. Han leide huset sammen med sine to søstre, Inger og Laura, tante Karen og en kattunge.

33 kroner kostet sommeropphold. Det var mange penger.

Edvard Munch malte og malte sommeren igjennom. Han malte bl.a. «Inger på stranden», søster Inger som sitter på en stein. Med hatt på hodet. Hadde han kjøpt hatten i Paris? Han oppsøkte også Grand hotell, satt i et hjørne og så ut av de store vinduene mot fjorden. Her var også fine malerier på veggene. Og han møtte sommernattens mystikk på strandveien mellom Åsgårdstrand og Kirkebakken.

På Kirkebakken bodde en vakker kvinne, Milly Ihlen, datter av admiral Ihlen. Hun festet på hotellet og gikk strandveien hjem. Hun vasset i sjøen, sang som en havfrue og den unge maler vasset etter. Edvard Munchs søstre og tante Karen brukte sommeren til å strikke, brodere og lage motebilder. For salg.

Nå, i 1897, møter han fiskeren Adolf Hansen Bollerød i Åsgårdstrand.

«Er det ikke maleren Munch,» spør fiskeren.

«Joda,» svarer Edvard Munch og en samtale kommer igang.

«Jeg skal flytte med kone og barn til by’n og har et hus tilsalgs. Huset er fra 1750 og ligger ved fjorden. 900 kroner for huset, 200 kontant, resten etter avtale.»

Sier fiskeren.

Lutfattige Edvard Munch låner penger og kjøper huset. I en alder av 34 år blir han huseier. Med på kjøpet er en stor hage, en strand, trær, steiner og stjerner. Han møbelerer med noen stoler, to bord, et hjørneskap og en seng. Garderobeskap og tallerkenhylle lager han visstnok selv. Vinduene er smårutete, stua har tapet, det blåmalte kjøkkenet en stor arne.

I hagen kommer et atelier og kjøkkenhage. Unge Petra Book, gartnerens datter, hjelper ham i huset.

Til dette hus skal kunstnere og modeller komme og gå. Hit skal en vinhandlers datter komme og Eros sikte med blyspiss. Her skal store mesterverk se dagens lys. Her skal han få for vane å glemme inngangsnøkkelen i Kristiania og en nabo må dirke opp låsen. For 50 øre. Det hender naboen i tillegg får et signert bilde. Noe denne ikke bryr seg om. Bilder blir kastet, brent eller hengt opp på do.

Høsten samme år sitter han igjen på dampbåten. Vinteren skal tilbringes i Kristiania, i atelieret i Universitetsgata. Huset i Åsgårdstrand ble Edvard Munchs sommerhus gjennom et langt liv. Til han døde som 80-åring i 1944.

Idag er huset museum. Til stor glede for mange, mange mennesker fra inn- og utland.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags