«Kystens Dag» ved Indre havn. Bjørn Smørsten har startet opp en 120 år gammel motor som han først plukket helt fra hverandre for så å sette sammen igjen. De andre gutta i Hortenstangen Kystlag kaller motoren «Smykket», minst 120 år gammelt. Denne lørdagen står «Smykket» utstilt rett utenfor motorverkstedet. Praten går livlig blant dem som står tett ved og hører på lyden.

LES OGSÅ:Den første i Horten: – Noen tastetrykk på Vipps og så var båten min

Bare på lån

Dampmaskinen er eid av Marinemuseet. Til Kystlaget kom den som et rustens vrak.

– Motoren kjører på luft og den går som ei klokke. Drømmen vår er å få rigget til en kjele der vi fyrer med ved, et permanent oppsett her ved kystlaget, sier Bjørn Smørsten, og viser fram detaljer som han beundrer. Han peker på svinghjulet og en tekst som forteller at motoren er produsert i Tyskland. I motsetning til de andre motorene til Kystlaget er dette ingen båtmotor. «Smykket» har mest sannsynlig vært i bruk på en fabrikk.

– Hva skal til for å få en så gammel motor til å gå igjen?

– Finne feilen er et godt utgangspunkt. Men dette er en enkel motor. Jeg valgte derfor å plukke den helt fra hverandre. Så startet jobben med å slipe og pusse hver eneste bit, dessuten overhale vannpumpa, oljekanaler og alle bevegelige deler. Som nevnt mye rust og en motor som var gitt opp.

LES OGSÅ:Denne båten trenger et navn. Har du et forslag?

Jobbet med motorer

I mange år drev Bjørn Smørsten sitt eget bil- og motorverksted. Også godt kjent fra familiebedriften Fina på Apenes.

– Jeg hadde læretid hos Rye. Det begynte med en moped, en Tempo Lett. Jeg var neppe mer enn 12 år gammel, sier Bjørn Smørsten til Gjengangeren.

I verkstedet og hos Rye ble han værende. Læremester Rye ble til Bjørns svigerfar.

– Jeg vil snakke om motorer og ikke så mye om meg selv. Folk i Horten kjenner meg godt likevel, sier Bjørn.

Men likevel, vi må også ta med at han kjørte motorsykkel som aktiv utøver på bane. Gjengangeren har blant annet fyldig omtalt et stevne han kjørte i England.

LES OGSÅ:Denne gjengen bruker flere timer på å hjelpe folk i nød: – Til helgen smeller det for alvor

Det store øyeblikket

Time etter time, dag etter dag, er pensjonist Bjørn Smørsten å finne i motorverkstedet til kystlaget ved Indre havn.

– Hvor ligger motivasjonen?

– Alltid moro å få motoren til å fungere igjen. Det magiske øyeblikket den starter. Da er jobben gjort. Jeg kan begynne på et nytt prosjekt.

I motorverkstedet har kystlaget samlet nok oppgaver framover, som å restaurere noen virkelig gamle påhengsmotorer.

– De er ikke noe for en gammel bilreparatør, sier Bjørn Smørsten, og tar med Gjengangeren med ut til en gammel og virkelig stor motor av typen «Rapp».

– Medlemmer i kystlaget har før min tid brukt mange timer på denne motoren. Nå ligger det foran meg en del jobb med tenningspunktet. Motoren har trolig vært i ei stor fiskeskøyte der eksosen har kommet ut i store, flotte ringer. Vi skal ordne denne også.

LES OGSÅ:Debuterte i åtter i Stavanger: – Målet er å stille i junior-NM, sier Bjørn-Inge

Mange aktiviteter

Kystens Dag samlet mye liv og mange aktiviteter. Foreldrekorpset «Blås i det» spilte, Røde Kors lærte bort førstehjelp, det lokale husflidslaget var på plass, DNT Horten fristet med en tur i kajakk, Elias-båten til Redningsselskapet tok med seg de minste på en liten tur, Horten Undervannsklubb viste fram nødvendig utstyr og selvsagt var også Horten Roklubb på plass.