Gå til sidens hovedinnhold

Bilvask-marerittet

Artikkelen er over 7 år gammel

Sender du bilen inn i maskinvask? Da bør du lese dette.

Flere og flere vasker bilen i maskinvask. Selv om maskinene i dag er mer skånsomme mot dagens miljølakk hender det at det går galt.

– Vi har i siden 27. juni i fjor mottatt 22 henvendelser om bilvask. Det som går igjen i henvendelsen er at lakken er blitt ripet, Jo Inge Bjørntvedt,
regiondirektør Forbrukerrådet i Buskerud, Telemark og Vestfold.

Ta bilder før vask

Å bevise at en ripe ikke var der før du vasket er ikke lett, og det er du som har bevisbyrden. På en annen side har eier av vaskemaskin vanlig ansvar hvis dårlig eller ødelagt utstyr ødelegger bilen din.

– Er du av den usikre typen så ta et bilde av bilen før maskinen setter i gang. I dag finnes både børsteløse og maskiner med børster. Vurder hva du ønsker for din bil, sier regionsdirektøren.

Spyl først

Direktøren mener de som driver automatvask burde være tydeligere med hva en kan forvente i en slik vaskemaskin, og om en bør høyttrykkspyle på forhånd.

– Profesjonelle bilpleiefolk sier at svært skitne vintermøkkede biler har godt av en skikkelig avspyling før en kjører dem i maskin. Dette er for å fjerne større partikler som kan ripe opp lakken.

Les anbefalinger og instrukser om bruk, som skal være oppslått på stedet. Husk å skalke alle luker.

Mørketall

Vask av bil i maskin kommer inn under lov om håndverkertjenester. Ved tvist kan du sende inn klage til Forbrukerrådet dersom en ikke blir enig med de som driver vaskemaskinen.

– Maskin vask er etter hvert blitt veldig vanlig, og regner med her som ellers at det er mørketall, sier Bjørntvedt.

– Mange er ikke så «forsiktige» at de sjekker bilen før og etter, og derfor heller ikke helt vet hvor riper kommer fra når de først ser den. Når det er sagt, så er nok dagens maskiner blitt svært mye bedre og mer skånsomme og for dagens miljølakker.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.