Første uken i juli kan 25 barn mellom 8 og 12 år tilbringe en hel uke i vikingtida på Midgard. I løpet av uken skal de gjennom et innholdsrikt aktivitetsprogram, der dagene er lagt opp rundt ulike temaer, som kreativitet, krigskunst, arkeologi og matlaging.
Det skriver senteret i en pressemelding til Gjengangeren.
Sommerskole
– Målet med sommerskolen er at barna skal vekke nysgjerrigheten, utvikle ønsket om videre læring, og være i allsidig aktivitet og ha det gøy sammen med andre barn. De skal få et innblikk både i hvordan det kan ha vært å leve i vikingtida, og også hvordan man forsker og finner ut av ting om fortida, skriver Therese Lind, som skal lede sommerskolen på Midgard.
LES OGSÅ: – Andre vil ikke markedsføre Horten gratis
– Hver dag har vi natursti med kreative aktiviteter og oppgaver, og vi avslutter dagen med å gå igjennom hva vi har lært. Det vil også bli spennende formgivingsaktiviteter, som skal vises for foreldrene i en vernissasje på slutten av uka. Der får de bl.a. får smake på en historisk grønnsakssuppe barna har lagd – med egenplukkede vekster fra naturen.
Erfaring
Therese har tidligere vært med på å starte opp sommerskolen i Ekebergparken i Oslo. Hun har lang erfaring fra å jobbe med barn gjennom skole og barnehager, og nå jobber hun som deltidsansatt formidler på Midgard ved siden av masterstudiene i pedagogikk.
Med Gildehallen og Borrehaugene mener hun Midgard egner seg ypperlig for en sommerskole, og tror sommerskolen kan være en flott måte å stimulere interessen for historie, natur og håndverk hos barna, ved å la dem leve ut historien istedenfor bare å lese om den på skolen.
– Med seg har hun Rebekka Olafsen Aarum, en lokal viking og lærerstudent, som bl.a. har hatt ansvaret for Borre vikinglags barnegruppe og også har erfaring fra andre sommerskoler.
– Jeg elsker å jobbe med barn, og har også lang erfaring med det fra speideren, SFO, Camp Vestfold, og også fra Borre vikinglag. Vikingtid er jo hobbyen min, og en sommerskole for barn med utgangspunkt i vikingtida er helt perfekt. Det kommer til å bli mye lek, og samtidig har vi fokus på dybdelæring, refleksjon og samarbeid, skriver Rebekka.
– Jeg tror barna vil synes det er veldig gøy!
LES OGSÅ: Vikingmoro slo alle rekorder
Bruke naturen
Midgards «vikingkokk» Kari Helland er også med på sommerskolen, og skal lære barna om hvordan man kan bruke naturen:
– Vi skal ut og se etter spiselige planter og nyttevekster. For eksempel skal vi plukke nesle og meldestokk, som vikingene brukte i sin matlaging. Det er utrolig mye spennende å finne ute i naturen. Vi har også for eksempel vekster som mjødurt, som man kan bruke til plantefarging, i tillegg til at den er spiselig. Løkurt vokser det også masse av her i området. En annen spennende sak er hestehoven: Den har vært brukt som medisin mot hoste, og kan også brukes til plantefarging. Og seljebark, som har vært brukt mot hodepine, forklarer Helland.
Daglig leder for Midgard, Anne Doksrød, er svært entusiastisk for prosjektet. Hun mener det kan være både gøy og nyttig for barn å være med på, og også fint for foreldre som må på jobb mens det er skoleferie.
– Jeg er veldig spent på dette opplegget, og glad for at vi kan tilby dette i år. Therese og Rebekka har gjort en kjempejobb med å lage opplegget for sommerskolen, og jeg tror det vil bli et utrolig flott opplegg for barn, melder Doksrød.
– Opplegget passer perfekt inn i det jeg ønsker Midgard skal være. Jeg mener det er veldig viktig å tilby barn – og voksne – fysiske og naturlige aktiviteter, spesielt nå i en gjennomdigitalisert tid. Min generasjon er kanskje den siste som husker hvordan det er å vokse opp uten iPad, men for dem som vokser opp nå er det slik virkeligheten er. Så vi har en litt sånn «tilbake til naturen» tankegang i bakhodet her, vi vil vise en virkelighet som ligger nærmere slik den har vært for mennesker gjennom årtusener. Det er så mye spennende kunnskap å hente fra fortida, og så mye gøy man kan gjøre i naturen. Og i tillegg er det sunt å bevege seg ute, og å leke og lære sammen med andre barn.