— Vi har valgt å samle alle aktivitetene våre i et stort program. Tidligere år så har vi kjørt et for hvert halvår, men vi prøvde dette i fjor, og det slo godt an, så da kjører vi på igjen, forteller daglig leder Anne Doksrød.

Hun skryter av et nytt og større program med både gamle, kjente aktiviteter, men også en del nye.

— Vi har selvfølgelig opprettholdt de gamle gode traverne som er blant annet vinterferie- og høstferiemoro. Vi har foredragsserien som vi kaller "Mimes gjestebud". Da er det snakk om 3 foredrag på vårhalvåret, og 3 på høsthalvåret, forklarer Doksrød.

Nye innslag

Hun forteller at årets program i tillegg inneholder mange nye innslag. Ett kommer allerede neste måned. Søndag 5. februar åpner utstillingen "Fra håndtverker til hersker", som viser frem blant annet prosessen på hvordan tekstiler blir laget.

— Det er litt spesielt, for dette er en utstilling som rent og holdent er produsert og laget av det vi kaller "viking reenactors". Altså personer som driver med rekonstruksjon av vikingtiden som hobby. De reiser blant annet "ut i viking" og deltar på markeder og festivaler der de viser frem håndverket sitt og selger det, sier Doksrød.

— De prøver å rekonstruere ting og få det så autentisk som mulig. Sånn som det var i vikingtiden. Så det er en rekke dyktige håndverkere som har laget en del tekstiler og gjenstander, og vi gleder oss til å vise frem dette, legger hun til.

— De viser frem prosessen fra råvaren, og hvordan den blir bearbeidet, legger produksjonsmedarbeider Fredrik Bjønnes til.

Utstillingen varer til slutten av mai.

LES OGSÅ: Vikingmoro slo alle rekorder

MidgardCon

Et annet høydepunkt dette året er Midgardcon. Dette er en spillfesival på to dager 22 og 23. april. Dette er andre året på rad blir det arrangert og Markedskonsulent Jardar Nygård forteller de har nøye planlagt helgen.

— I fjor kom det litt på sidelinjen etter vi hadde laget programmet, men i år har vi nøye planlagt programmet. To dager med ganske tett program med forskjellige typer spill. Det er ulike rollespill, og så er det noen som har laget sitt eget vikingbrettspill, som er med og presenterer det.

— Vi arrangerer også for andre året, det offisielle NM i brettspillet Vikings. Det var veldig gøy i fjor, forteller Nygård.

Han forteller arrangementet er åpent for alle.

— Det er lavteskel så alle kan bli med. Det er kanskje folk som ikke har spilt så mye brettspill, men som er litt nysgjerrig, eller folk som bare har lyst til å komme å se. I fjor var det en kjempesuksess. Folk var veldig imponert og fascinert å ha en spillfestival i en gildehall, så det ble en veldig fin stemning.

Midgards vikingsfestival

Første helgen i juli arrangeres Midgards vikingsfestival. Dette arrangeres hvert andre år. Her kommer det dyktige formidlere og håndverkere fra hele nord Europa, som skal vise frem det de driver med, og lære bort.

LES OGSÅ: Midgardsblot får storinnrykk av utenlandske metal-fans

— Det er alltid vikingaktivitet her den første helgen i juli. Annen hvert år så er det Borremarkedet nede på stranda. Så vi har laget denne festivalen for å ha innimellom de årene. Sånn at publikum skal alltid vite at det skjer noe den helgen her, sier Doksrød.

Midgards sommerskole

En annen nyhet i år er Midgards sommerskole. Fra 3 til 7. juli kan barn få muligheten til å oppleve hvordan det var å være ekte viking.

— Det er veldig mange av disse sommerskolene i Norge. Det har blitt veldig populært og det går mye i fotballskoler og diverse skoler som er knyttet til idrett. Det er et kjempe positivt tiltak. Så vi tenkte "hvorfor ikke lage en vikingsommerskole", sier Doksrød.

Hun forteller mye skjer ute i naturen.

— Vi bruker naturen veldig mye. Engasjert i leker, i håndtverk, i kanskje litt krigskunst, og matlaging, for å få et bredt aspekt av de forskjellige delene av å leve i den perioden.

Midgardsblot

En annen slager er Midgardsblot. Denne festivalen har vokst seg større for hvert år, og i følge Midgard fått masse omtale i både Norge og utland. Fra 17 til 19. august kan man oppleve denne unike festivalen.

— I fjor så var det dobbelt så mange som året før, som var innom. Så satser vi på at dobbelt så mange tar turen i år, forteller Doksrød.

— Den slår veldig an i utlandet. Det er en autentisk og ekte festival. Det er ordentlige vikinger, historisk aspektet og ikke minst området i seg selv. Vi kombinerer metalmusikk, som kanskje er vår største kulturelle eksportvare, med vikinger. Å kobinere de to fungerer veldig bra, sier driftskordinator Jon Anders Bjerva.

— Det er en sterk kobling mellom viking og metal. Veldig mange metalgrupper bruker vikingideologi og vikinghistorie som bakteppe for sin sang, sier Bjønnes.

LES OGSÅ: Midgard fikk 80.000 kroner

Midgard mat-og ølfestival

— Vi prøver oss på enda noe nytt, sier Doksrød ivirg.

I år prøver de seg på en todelt dag. Midgards mat-og ølfestival arrangeres lørdag 16. september. Denne dagen starter med fokus på mat, og avsluttes med det offisielle Vestfoldmesterskap i ølbrygging.

— Vi har hatt noen år med matdag, men nå putter vi inn en del øl, forteller Nygård.

Han forteller at det vil bli vist frem historiske matretter, mulighet til  å lære om historisk matlaging og det kommer masse lokale produsenter fra Vestfold innom.

— Det blir historisk ølbrygging, som leder over til del to av arrangementet, det offisielt Vestfoldmesterskapet i hjemmebrygging. Da går det an å konkurrere, og da skal det kåres Vestfold beste vikingøl. Det gleder vi oss veldig til.

Nygård forteller at ølet skal brygges opp av Horten Mikrobryggeri. De har et samarbeid med Horten Mikrobryggeri og Borre brygg.

— Sammen skal vi framstille et historisk øl som skal selges på Gildehallen, forteller Nygård.

Mye besøk

Doksrød forteller at de hadde mange besøkende innom i 2016, og håper på enda flere tar turen innom i 2017.

Avslutningsvis forteller hun om åpent julebord, som var en stor suksess i fjor. Her kan du komme alene eller med en gruppe, og oppleve julebord i vikingånd. I år lover de benkevarme i Gildehallen.