Therese Lind som har ledet sommerskolen kan fortelle til Gjengangeren at tilbudet har vært en stor suksess.

LES OGSÅ: Erna besøkte vikingmarkedet – væpnet seg med pil og bue

 

Barna får prøve seg

– Det er et mål at barna skal få et innblikk i hvordan det var å leve i vikingtiden, men også finne ut hvordan arkeologer og historikere forsker og finner ut ting om fortiden. Barna har fått lære ulike temaer hver dag, og har blant annet gjennom ulike formgivningsaktiviteter laget kunst. Denne kunsten ble sammen med bilder fra uken vist til foreldrene i en vernissage på slutten av uken, forteller Lind.

LES OGSÅ: Redningsselskapets sommerskole: Leker for å lære i Åsgårdstrand

På lekeplassen ved Midgard har det vært full aktivitet. Et av skolens sommerfag er arkeologi.

 

– Etter å ha fått lære om hvordan arkeologer jobber får barna selv prøve seg som arkeologer. Ekte funn graves fram fra stor jordhaug, før funnene undersøkes grundig. Barna har funnet tenner fra både dyr og mennesker, jernnagler og keramikk. Dette er ekstra spennende for barna, for jorden vi bruker kommer fra en arkeologisk utgravning og dette er virkelige funn. Det forteller arkeologiansvarlig på sommerskolen Kari Marie Helland.

LES OGSÅ: Ønsker å spre fiskegleden

Bevare kulturarven

For senterets del handler det mye om å bevare kulturarven som ligger skjult i bakken. I løpet av sommerskolen har deltakerne også lært om mat i vikingtiden. De har laget byggrynsgrøt med egenplukkede vekster fra naturen.

– Barna har plukket vill karve, ryllik, burot og meldestokk, og har servert smaksprøver til foreldrene som en del av avslutningen av sommerskolen, opplyser senteret.

– Flere av barna var også med på Midgard vikingfestival. Etter å ha sett de voksne krigerne sloss i slaget der var det ekstra spennende å selv få lov til å prøve seg som krigere under sommerskolen. Blankt stål ble byttet ut med myke plastsverd, men ellers var reglene for kampen de samme som for de voksne, kan Rebekka Olafsen Aarum fortelle.

LES OGSÅ: Maktsenteret på Borre var gigantisk - georadar avdekker en utrolig historie

– Møte nye venner

Olafsen Aarum er medansvarlig for sommerskolen, og var også en av krigerne som sloss under festivalen.

– Det beste med sommerskolen har vært å møte nye venner, aktivitetene og alle historiene vi har fått høre. Dette har vært veldig gøy, sier 12 år gamle Rune Cornelius Barlaug, som har deltatt på Midgard sommerskole.

 

Daglig leder ved Midgard historisk senter, Anne Doksrød er også strålende fornøyd med det nye sommertilbudet.

– Dette er noe vi ønsker å videreføre til neste år. Sommerskolen passer perfekt inn i det jeg ønsker at Midgard skal være, et sted som tilbyr barn fysiske og naturlige aktiviteter. Dette er spesielt viktig nå som vi lever i en stadig mer gjennomdigitalisert verden, mener Anne Doksrød.