«Er vi ikke ferdige med de derre #me too-greiene ennå? Er det virkelig noe å mase sånn om? Sånn har det alltid vært. Kvinnfolk må jo tåle litt, tross alt. Men nå er jo ingenting lov, lenger. Nå kan man ikke engang gi noen en klem, uten at noen hyler om me too ...»

Dette er utsagn jeg faktisk har hørt. Og lest. Fra flere hold.

Det har tatt helt av, sier de. Og nå er jo alt plutselig Me too. «Et klaps på baken, er da ikke noe overgrep!» stønner noen.

Det har de selvfølgelig rett i. Men det er seksuell trakassering, i alle fall når det opplagt er uønsket. Skjønt kanskje det ikke er så opplagt for alle? Hvor flinke er vi jenter egentlig til å si ifra?

I et par ukers tid har jeg sittet med hovedansvaret for Gjengangerens deltakelse i spørreundersøkelsen som er et samarbeid mellom Nettavisen og Amedia, konsernet vårt. Det har gitt meg innsyn i noen ganske rystende historier. De verste har vi valgt ikke å publisere.

LES OGSÅ: Den fremmede mannen på bussen la hånden hennes på låret sitt mens han befølte seg selv. Han sa: – Jeg bare koser meg litt, jeg

Det hender, en sjelden gang, at jeg føler at jeg sitter med en skjebne mellom hendene når jeg er på jobb. Det er da jeg må trå ekstra varsomt. Tenke meg om to ganger. Vurdere nøye hva jeg skal skrive, og hvilken form det skal få, gjerne i samråd med redaktør og nyhetsredaktør.

Det har vært slitsomme dager. Jeg prøver vanligvis å unngå å ta med meg jobben hjem. Denne uka har det vært vanskelig, for tankene kverner. Jeg vet hva det handler om. Jeg har opplevd ett og annet selv. Også jeg har lenge gått rundt og trodd at dette «bare er sånn» – noe vi kvinner bare må godta.

Det skal ikke stikkes under stol at også menn opplever seksuell trakassering og overgrep, men undersøkelser viser at det går ut over langt flere kvinner.

LES OGSÅ: Femti svarte på Gjengangerens #metoo-undersøkelse – førti av dem som svarte har opplevd seksuell trakassering eller overgrep

Ikke alle skjønner hvorfor #metoo har blitt en global bevegelse. Hva er formålet med å hausse det så til de grader opp, liksom?

Svaret må være at det er et opprør, og et håp om bedre tider, da det skal bli lettere å si ifra når noe oppleves som ugreit, og lettere å varsle dersom et tydelig nei ikke blir akseptert.

 

Svaret må være at det er et opprør, og et håp om bedre tider, da det skal bli lettere å si ifra når noe oppleves som ugreit, og lettere å varsle dersom et tydelig nei ikke blir akseptert.

For selv om mange opplevelser ser bagatellmessige ut for en utenforstående: Hva ville du sagt, hvis det gikk ut over din egen datter? Eller hvis du ikke har noen datter: Kjæresten din, søsteren din ... eller moren din? Sjansen er stor for at de faktisk har opplevd slike ting. Er det greit at noen tar seg til rette med kroppen hennes, eller slenger grove kommentarer etter henne?

 

Ikke det? Nei ... da skjønner du kanskje poenget med at vi fortsatt ikke er ferdige med de derre #metoo-greiene.