– Vel, beklager å måtte vekke dere fra de søte drømmene, men det er ikke sånn det er

HAVNA: Innsenderen frykter mindre folk i havna hvis planlagte signalbygg og hotell blir realisert.

HAVNA: Innsenderen frykter mindre folk i havna hvis planlagte signalbygg og hotell blir realisert. Foto:

Av

Fra tid til annen kommer det forslag fra politikere og næringsliv om hva vi skal bruke havneområdet vårt til.

DEL

LeserbrevLøse påstander om hvordan de skal berike byen vår og Hortens innbyggerne ved hjelp av næringsbygg, hotell, bibliotek og boliger. De er tydelig stolte over at arkitekter fra selveste Snøhetta er inne i bildet, og ser nok for seg et slags signalbygg på linje med operaen i Bjørvika som skal trekke både turister og byens innbyggere i hopetall ned til havna for å beundre mesterverket.

Vel, beklager å måtte vekke dere fra de søte drømmene, men det er ikke sånn det er. Det såkalte Snøhettabygget blir et næringsbygg, hverken spektakulært eller pent, som kun kommer til å tjene utbyggernes, eiernes og leietakernes økonomiske interesser. Et nytt hotell vil også, i tillegg til tap av utsikt over fjorden, medføre at flere av de eksisterende hotellene som allerede sliter økonomisk vil måtte legge ned.

En slik utbygging vil føre til mindre liv i havneområdet, det samme gjelder bibliotek, og særlig boliger. La oss ta vår naboby Tønsberg som eksempel, men det finnes utallige andre eksempler på det samme. Se for deg at du sitter på en av bryggerestaurantene i Tønsberg og ser over kanalen til den andre siden. Du vil se at den siden du sitter på formelig myldrer av liv, mens du på den andre siden nesten ikke ser er menneske. Og hvorfor er det slik?

Kaldnessiden består jo nettopp av slike ting som politikere og utbyggere snakker så varmt om; næringsbygg og arkitekttegnede boligkomplekser med hundrevis av boenheter, krydret med en og annen restaurant. Likevel har området blitt et dødt område helt uten sjarm og tiltrekningskraft på hverken turister eller innbyggere. Den siden av kanalen som du sitter på derimot, yrer av folk selv om det bare består av trebrygger og gamle, små trehus, ingen boliger eller kontorbygg, ingen åtteetasjers hoteller.

Men går du i retning kanalbrua så vil du oppdage at straks du kommer til det arkitekttegnede og prisbelønte kulturhuset, så er det også slutt på folkemengden. Kan det være fordi folk flest foretrekker et åpent havneområde med små, koselige trehus med restauranter, fremfor moderne mangeetasjers næringsbygg og boligblokker? Jeg bare spør...

Næring og boliger gir kortsiktig gevinst, mens investering i fremtiden ved å skape et koselig og attraktivt havnemiljø for alle er en langsiktig politikk som vil tilføre byen mye større verdier på sikt, også økonomiske. Nå er det på tide at Hortens innbyggere våkner og deltar i utformingen av bymiljøet vårt, og ikke bare overlater alt til politikere og næringsinteresser. Hvis ikke, så kan det unike havneområdet vårt snart bli forvandlet til et dødt nærings- og hotellområde hvor ingen vil ønske å dra for hygge og rekreasjon.

Og det hadde vært så deilig å slippe å si «hva var det jeg sa» om noen år!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags