Gå til sidens hovedinnhold

Beklager, men de beste er ikke nominert til idrettsgallaen

Artikkelen er over 3 år gammel

Prestasjoner må prioriteres foran geografi og bredde dersom Idrettsgallaen i Vestfold skal overleve.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Østlands-Posten)

Beklager arrangementsansvarlig Nick Sandberg, men juryen kommer ikke til å velge blant de beste utøverne i Vestfold på idrettsgallaen. Noen av dem er nemlig glemt, og ikke nominert.

Så enkelt er det når Vestfolds første idrettsgalla skal arrangeres 28. oktober.

Sandberg var ute i mediene og beklaget at jurylederen for gallaen trakk seg 10, oktober, men kunne forsikre alle om at «den juryen mener er best av kandidatene i hver region vil uansett være blant de nominerte».

Det er selvfølgelig bare vås.

Her er noen av dem som «glemt»

En idrettsgalla for Vestfold i 2017 burde ha inneholdt en rekke navn som idrettsrådene i de ulike kommunene enten ikke har hatt oversikt over – eller har valgt å se bort fra:  

Amanda Kurtovic fra Sandefjord gjorde en strålende sesong i Champions League og var toppscorer da hun ble skadet og måtte stå over Larviks tre siste kamper.

Sandra Toft Galsgaard var Larvik HKs kanskje viktigste spiller forrige sesong, og målvakten ble kåret til EMs beste keeper forrige sesong.

Madelene Stavnar ble i desember 2016 tidenes yngste norske golfspiller på Europatouren etter å ha spilt svært godt i kvalifiseringen. Prestasjonen ble beskrevet som sensasjonell. Helt glemt av juryen.

Vebjørn Hegdal – omtalt som Vestfolds største skitalent noen gang. Etter en veldig trøblete sesongstart med overtrening, vant han tre norgescupløp for eldre junior på tampen av sesongen og ble nummer 22 i senior-NM.

Iver Knotten – En av Europas og verdens beste temposyklister som junior med sjetteplass i 2016, og selv om han ble offer for en laglederfeil i VM på hjemmebane i Bergen ble han nummer 27 i september. I en verdensidrett.

Flere kunne vært nevnt. Tonje Daffinrud og Andreas Halvorsen er på et nivå i golf som vil få mange idrettsutøveres treningsvilje og prestasjoner til å blekne, men de er jo ikke så synlige og deltar på konkurranser i Vestfold – når de er ute og kjemper med resten av verden.

Sist vi sjekket representerte Daffinrud Vestfold golfklubb og Halvorsen Larvik GK.

Feil modell – feil kriterier

Arrangørene av den første idrettsgallaen i Vestfold har valgt en modell der idrettsrådene skulle nominere sine utøvere fra seks forskjellige regioner i fylket. Så skulle juryen kvalitetssikre kandidatene og nivået.

Tilbakemeldingene fra arbeidet forteller imidlertid at alle jurylederens innspill ble forkastet, og idrettsrådene sto på at deres kandidater var de beste – alt med tanke på å speile bredde og geografi.

Det er også brakt på banen at flere av idrettsrådene i Vestfold ikke engang kjente til nivået på mange av sine egne utøvere. Det viser listen over nominerte utøvere – og at det først ble nominert en veteranutøver, samt at noen lag er nominert for prestasjoner som er langt unna det andre lag har prestert – på grunn av geografi.

De siste årene har idrettsgallaen vært en suksess i Tønsberg-regionen. I år ønsket de å utvide til hele Vestfold. Det er en god tanke, men samtidig krever det at Vestfold har nok idrettsutøvere som mange nok har hørt om – for å gjøre prisen interessant nok.

Det gjør det ikke i dag – selv om vi har mange lovende talenter.

Den viktigste prisen mangler

Mitt råd til arrangørene er å gjøre om på klassene og kategoriene, slik at de ligner mer på den nasjonale gallaen. Lag en klasse for årets lagutøver, en for årets nykommer/gjennombrudd og en åpen klasse.

Kanskje bør juryen også vurdere å dele inn prisene i kategorier framfor bare årets mannlige eller årets kvinnelige utøver. Det er lettere å vurdere utøverne opp mot hverandre hvis gutter og jenter for eksempel kjemper om å bli årets kondisjonsutøver, årets hurtighet og styrke, årets presisjonsutøver og årets balltalent. Også Årets forbilde, der noen premieres for en fair play-innsats bør være mulig å finne i Vestfold.

Men det viktigste av alt er å lage en klasse for alle de Vestfold-utøverne som er diskvalifisert fra å delta fordi de ville bli så gode at de måtte forlate fylket vårt for å ha mulighet til å bli gode nok.

Sondre Holst Enger, Pål Alexander Kirkevold og Nora Holstad Berge for å nevne noen.

Årets idrettsnavn rett og slett, eller folkets utøver om du vil, bør være en kåring der vinneren er en utøver som hele Vestfold kan være stolt av.

For å få til det må Idrettsgallaen i Vestfold 2018 ha en kompetent jury. Og en ordentlig nominasjonsprosess der de som nominerer, ligger unna arbeidet med å velge ut kandidatene og vinnerne.

Det er ingen tvil om at alle de som er nominert til årets galla legger ned en stor innsats, men det må ikke overskygge kvaliteten. Idrettspriser bør først og fremst handle om prestasjoner. Internasjonale, så nasjonale og så regionale.

Heia Vestfold-idretten også i 2018!

LES OGSÅ: Her er alle de nominerte til idrettsgallaen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.