Mikroplast og kunstgressbaner

Av
DEL

LeserbrevAlle vet selvfølgelig at plast er et økende problem i naturen. En ting er de store godt synlige plastgjenstandene som man lett kan plukke med seg, en annen ting er mikroplast. I følge opplysninger fra Miljødedirektoratet april 2016, så var kunstgressbaner en av de største verstingene når det gjaldt mikroplast, etter slitasje av bildekk. Jeg kan ikke tenke meg at problemene er mindre nå.

Da var det ca. 1500 kunstgressbaner, som hadde et svinn på ca. 1500 tonn gummikuler pr. år. Slitasje av bildekk på vei var da beregnet til ca. 4500 tonn mikroplast årlig. Direktoratet sier at hver kunstgressbane inneholder ca. 100 tonn gummikuler, samt at det må etterfylles med ca. 10 tonn grunnet svinn.

Det å fange selve gummikulene i filteranordninger går sikkert greit, hvis man har midler til å investere i det som må til. Men hva med mikroplasten som kommer av slitasje på alle deler av banen, samt avrenning som ikke fanges av grove filtre.

Tenk hva som skjer når en kunstgressbane brøytes et utall ganger hver vinter.

BEHØVER VI DENNE MILJØBELASTNINGEN?

Jeg stiller meg spørsmålet om vi virkelig må ha kunstgressbaner i den utstrekning som vi har nå. Frem til 15 oktober 1977, så hadde vi ikke slike baner. Da ble en bane åpnet i Harstad. Siden så har vi hatt en betydelig økning i antall baner, og et formidabelt miljøproblem. Må man drive fotball som helårsidrett i vinterlandet Norge?

I Horten så er det mye fokus på miljø, her blir det slått på miljø-stortrommen. Studentene på Bakkenteigen skal "make the refill great again".  Svære greier. Kommunen gir pris til en kafé for at den sluttet med plast sugerør. Et bra løft for miljøet når det gjelder plast. (Muligens litt verre når det gjelder CO).

Men hva med kunstgressbanene? Jeg ser at kommuneadministrasjonen anbefaler bruk av gummikuler når banene skal fornyes. Myndighetene godkjenner tonnevis av plastholdig avfall hvert år. Banene er dyre å anlegge, dyre å vedlikeholde, i tillegg til all forurensningen.

Jeg er fristet til å si: "Make the grass great again".

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags