Skolehage i Horten? Den fins!

Av

Hans-Christian Oset spør i Gjengangeren den 11. mai om ikke det kunne være en idé å få skolehage i Horten igjen - og han er ikke alene om det.

DEL

LeserbrevHeldigvis har vi jo allerede fått en slik, og i tillegg en av de største i landet! Den ligger i skolegården bak nye Granly skole og har begynt på sin tredje sesong. Granly er vertskap, men hagen er der for alle. Derfor kan du like gjerne møte elever fra en av de andre kommunale barneskolene der, ivrig i gang med å sette poteter, vanne tomater eller skrelle gulrøtter.

Les Hans-Christian Osets innlegg her

Koronapandemien viser oss hvor sårbart vårt land er i en globalisert verden. Vi kan i verste fall risikere å ikke få inn nok forsyninger til landet! Ikke rart at kortreist mat igjen er i vinden. Fra før ønsker flere og flere seg sunnere mat som er dyrket på en bærekraftig måte. Ett av svarene er å gjenreise skolehager!

Hortenskolen går foran og bruker hagearbeid i undervisningen. Per i dag er det elever i femte og sjette klasse som får en grønnere skolehverdag. Dessuten: bare bok gjør ingen klok, så her jobbes det, praktisk og jordnært, med å dyrke grønnsaker og tilberede mat av egen avling. Man kan kanskje bli litt sliten og få jord under neglene av slikt, men vi ser gløden i barneøynene og gleden over å oppdage veien fra hagen til magen.

Det er lett å forstå hvorfor Hans-Christian Oset og så mange andre vi har snakket med har gode minner om skolehagen i Horten og overlærer Thoralf Holt. Jeg vil tro at det så klart først og fremst handler om gleden over å dyrke og høste sine egne grønnsaker, lære i det praktiske arbeidet og, ikke minst, gode lærere.

Men så kan man kanskje i tillegg fornemme en eksistensiell dimensjon bak rabarbra, reddik og ruccola: her møtte de et stykke ekthet og mening vi mennesker trenger – den gang og nå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags