Morgendagens Fortnite-vinnere må få e-sportstilbud på skolen

Av

Det var nok flere av oss som fikk en aha-opplevelse da 16-årige Emil Bergquist Pedersen «Nyhrox» fra Re i Vestfold og Telemark vant VM i Fortnite tidligere i år, med en premie på 13 millioner kroner.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Selv om Pedersen konkurrerer i en sport som er ganske ny i norsk sammenheng, kan profesjonelle e-sportturneringer følges av flere millioner mennesker verden over. Som fylkespolitikere er vi opptatt av å skape et skoletilbud som samsvarer med utviklingen i samfunnet, og dyrke frem fremtidens talenter.

LES OGSÅ (+): Her er budsjettet til Are & co. – vil utrede en felles skole for Lillås og Nordskogen

I Vestfold og Telemark har vi et eget e-sportstilbud på Holmestrand videregående skole, som det nå ser ut til at alle elever kan søke seg inn på. Våre ambisjoner stopper ikke der. Derfor vil vi ha et tilbud i Telemark også.

E-sport på videregående er et toppidrettsfag på lik linje med toppidrett innenfor fotball, eller friidrett, og man utvikler ferdigheter som arbeidslivet etterspør. I andre fylker er det færre som dropper ut av e-sportlinjer sammenliknet med andre linjer, og det å drive med noe man liker øker både mestringsfølelsen og motivasjonen i andre fag.

Høyre og Fremskrittspartiet tapte kampen mot Ap, Sp og SV om fritt skolevalg for elevene i det nye fylket. De som styrer ønsket nærskoleprinsippet i stedet for. Det betyr at det er elevens adresse som avgjør hvilken skole han eller hun kommer inn på. Med nærskoleprinsippet til grunn risikerte vi at e-sportstilbudet på Holmestrand vgs kun kunne blitt benyttet av elever fra Holmestrand, Horten, Tønsberg og Larvik. Fordi det er kommunen elevene bor i og nabokommunene som blir regnet som elevenes nærskole i Vestfold.

Det ville vært urettferdig av to grunner: Elevgrunnlaget ville blitt for smått til å opprettholde tilbudet, og en stor andel av fylkets elever ville ikke fått muligheten til å velge e-sport på videregående. Det betyr for eksempel at en elev i Porsgrunn eller Færder ikke ville fått muligheten til å gå på e-sport selv om vedkommende kanskje kunne vært morgendagens Fortnite-vinner.

27. november var det møte i Hovedutvalget for utdanning og kompetanse, og H og FrP fremmet forslag om å gjøre E-sportstilbudet på Holmestrand søkbart for alle elever i hele fylket, uavhengig hvor du bor. Det fikk vi med oss et nesten enstemmig utvalg på.

På tvers av partilinjene var det enighet om et behov for at alle elevene i fylket skulle få like muligheter til dette tilbudet. Det betyr at dersom fylkestinget 17. desember velger å følge vedtaket som ble fattet 27. november vil e-sportstilbudet være tilgjengelig for alle fylkets elever. Det håper vi fylkestinget gjør.

Det ble også fremmet et forslag om å opprette et lignende tilbud på Notodden videregående skole som det skal være mulig å søke på for alle. Foreløpig fikk ikke det flertall, men vi er på riktig vei. Når morgendagens skoletilbud skal formes, er det viktig at den videregående opplæringen er moderne, fremtidsrettet og innovativ. Kunnskap gir muligheter, men vi må også gi elevene mulighet til å tilegne seg kunnskapen. Også innenfor segmenter som kanskje ikke er for alle elever, men for noen få interesserte.

LES OGSÅ (+): Josefine (17) da Falk slo Ros: – Jeg var ikke modig nok

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags