Skatten som er demokratiet

Audun Bårdseth

Audun Bårdseth Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDagens publisering av skattelistene, våre personlige inntekts-, formue- og skattetall, er et utslag av frihet og et åpent demokrati. Det er ikke det mest åpenbare perspektivet for den som havner i publiseringsplanen. Det oppleves brysomt. Det er en naturlig reaksjon. Som vi må stritte imot.

Det er allerede strenge restriksjoner for publisering av skattetallene, strengere enn før. Det ble vurdert som nødvendig etter at kraftige digitale verktøy ble allemannseie; store databaser kunne misbrukes. Konsekvensen er åpenbar: Det er bare i redigerte medier du finner lister og artikler om folks inntekt, skatt og formuer. Du velger selv om du vil lese dem. Vår erfaring er at skattelistene blir mye lest.

Skattelistene er viktige. Blant annet for å ha kontroll med hvorvidt de som i festtalene uttrykker at de betaler sin skatt med glede, faktisk gjør det. Om kvinner og menn får lik lønn for likt arbeid. Og om Hortens mye uttalte mål om å bli mer attraktiv for høytlønte innflyttere og skatteytere, faktisk har en effekt. Publiseringen har også en prinsippiell side.

Da Norsk Redaktørforenings styreleder, Aftenposten-nestor Harald Stanghelle, forleden takket av etter ti års innsats, var det med en advarsel. Utviklingen har gått feil vei de siste ti årene. Din mulighet for innsyn og kontroll med myndighetene, er under større press enn noen gang.

Det er en advarsel fra kvalifisert hold om at vårt samfunns svar på terrorangrep; «mer demokrati, mer åpenhet», ikke alltid etterleves i praksis. Kritikk gjemmes, åpenhet motarbeides, trusler og desinformasjon brukes strategisk for å tilsløre. Det er din jobb og vår jobb å holde fast ved prinsippene –og blant annet tåle den ringe uleilighet det medfører å fortelle hva du tjener og skatter. At din korrespondanse med offentlige myndigheter er nettopp offentlig og at registrene for bedrifter er gjennomsiktige.

Vi lever i en tid med raske endringer og i en informasjonsstrøm ingen før oss har opplevd maken til. I dette ligger kimen til et annet samfunn, for å sitere Stanghelle, der fakta forsøkes devaluert med en «lavine av tøv». Også Gjengangerens journalistikk blir nå til tider møtt med påstander om «fake news». Som var det en internasjonal trylleformel.

Vi stoler på at våre lesere kjenner verdien av fakta. Og at ordningen med offentlige skattetall er noe mer enn kikking og underholdning. Prinsippet er viktigere enn min og din bluferdighet.


Inntekt: 639.272 kroner
Skatt: 258.853 kroner
Formue: 0 kroner

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags