«Å bruke sparkesykkel er ikke forbudt i skateboardparken»

HANG UP 2016: Det foreløpig siste store skateboardarrangementet i skateparken i Horten

HANG UP 2016: Det foreløpig siste store skateboardarrangementet i skateparken i Horten Foto:

Av

Klubben Horten Skateboardpark vil etter avisartikkelen i Gjengangeren 4. august oppklare noen feil og ufullstendigheter.

DEL

Først: Å bruke sparkesykkel er ikke forbudt i skateboardparken. Sparkesykkel-brukere er velkomne fra morgenen og fram til kl. 17 hver ukedag og til kl. 14 i helger. Regelen ble innført i 2014 og er laget i samarbeid mellom skateboardklubbens 95 medlemmer, åtte valgte styremedlemmer og Horten kommune.

Det har vært uenigheter mellom skateboarderne og de med sparkesykkel. Derfor skaffet klubben i samarbeid med kommunen tre store skilt med reglene for skateboardparken. De 100 medlemmene i skateboardklubben har fått instruks om å henvise til reglene på skiltene. Jeg har selv ved tre anledninger prøvd å få foreldre til å respektere reglene i parken, uten hell.

Artikkelen kommer etter at flere barn som drev med sparkesykkel ved 19-tiden en kveld, og en far som ble gjort høflig oppmerksom på reglene, valgte å ignorere dem.

LES OGSÅ: Nei til sparkesykkel Skaterne vil ha parken selv

Parken ble påbegynt i 1998 og har hvert eneste år siden blitt jobbet på, byttet ut, ombygd og restaurert. Etter en stor, egenfinansiert oppgradering i 2012 fikk skatingen en oppsving. Fire store, internasjonale konkurranser, «Hang Up», ble arrangert påfølgende år, alt arrangert og finansiert av skateboarderne. I år ble det dessverre ingen konkurranse fordi den store rampen fra 2002 har råtnet innenfra og er farlig å kjøre på. Klubben ble innvilget 180.000 kr fra Sparebankstiftelsen og dugnadsarbeidet er i full gang.

Vi forstår at en forelder vil kjempe sine barns sak. Det er synd at vedkommende ikke kan finne en løsning med dagens tidsregler. Men skateboarderne må få ha parken til det den var ment for. I 2020 er det OL i Tokyo med skateboard som egen OL-gren. Horten har produsert flere norgesmestere i de forskjellige grenene opp igjennom årene siden 1998.

En gjennomsnittlig skateboarder i Horten er ca. 16 år gammel, kommer til rampen kanskje kl. 17.30 og skater til 20.30, hvorpå lufta gjør platene fuktige og glatte og farlige å kjøre på. Tre timer må vel skateboardene få ha i fred, etter all den innsatsen som har blitt lagt ned i parken over alle disse årene?

Svar på tema i artikkelen: Det stemmer at sparkesykkelrampen er lite utfordrende. Den ble bygd for et par år siden og det er betenkelig at ingen sparkesykkelbrukere eller deres foreldre de siste tre årene ikke har gjort noe for å utbedre den, bygge på den, spørre klubben/miljøet om den, male den etc.

Jeg har skatet og jobbet på Bromsjordet i over 20 år. Skateboardmiljøet er nå mindre enn noen gang. Det å svinge rundt overalt i parken på en sparkesykkel tar en 6-åring én dag å lære seg. Dette skaper farlige situasjoner. En 6-åring på skateboard vil ikke kunne manøvrere rundt i parken på samme måte før etter kanskje et års trening, og i løpet av det året lærer de seg betraktelig mye om å se seg for og å vente på tur. Det virker som om det å sparkesykle slokker tørsten på å «kjøre rundt i parken» for de fleste barn. Etter et par md. eller et par år er det slutt for 9 av 10 barn, etter min erfaring.

Rundt 2002 og framover rullet jeg med barn som skatet i årevis uten å gi seg, etter 2013–2014 ser jeg sjelden samme ansikt to ganger i skateboardparken, i hvert fall fra år til år. Det virker som de byttes ut, da er det forståelig at de aldri danner en klubb eller at foreldrene «tar i et tak». Hvor blir det av sparkesykkelmiljøets «Kanalession» eller «Hang Up»?

Skateboardparken og skateboardmiljøet er inne en rekrutteringskrise, det er derfor vi i klubben nå har satt i gang tiltak og står på for å prøve å sikre tilbudet til neste generasjon. For at skateboardparken skal overleve trenger den masse barn på skateboard som holder på i årevis, vokser opp og tar over dugnader og styre og stell. Jeg er redd det ikke vil skje om ikke ungdommen får være i fred tre timer om dagen i deres egen, 19 år gamle arena.

Så lenge sparkesykkel-barna/utøverne/foreldre respekterer reglene i skateboardparken er de hjertelig velkommen til å dele vår arena.

Martin Haavde, Styreleder Horten Skateboardpark (klubben)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags