Samboergaranti på sykehjem

KRF-POLITIKER: Zvonimir Vojtulek

KRF-POLITIKER: Zvonimir Vojtulek Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det siste man trenger på et sykehjem er å miste sitt fremste livsvitne

Ektefeller som har lovet å bli ved hverandres side resten av livet skal ha mulighet til å holde det løftet. Også når en av dem trenger ekstra hjelp på et sykehjem.

Nå sikrer regjeringen at alle par som ønsker det skal få bo sammen dersom en av dem trenger ekstra hjelp på et sykehjem. Å flytte det man eier og den man er til et sykehjem, er en enorm overgang, og kan oppleves som en skummel markør på at man er på vei inn i livets siste fase. Å da skilles fra partneren sin gjør det hele enda mer utrygt.

Men det handler også om noe mer enn overgangen for den pleietrengende. Er man så heldig å ha en partner som man har delt livet sammen med når man kommer opp i åra, er denne personen blitt en integrert del av din identitet, ditt livsvitne. Det siste man trenger når livet går mot slutt, er å miste den daglige kontakten med det fremste livsvitnet.

Ja, man trenger medisiner og pleiehjelp, men ingenting erstatter en hånd å holde i, en som har tid til å snakke sammen om de virkelig store tingene. En å kysse om kvelden, en som kan gi blikk som forteller at «jeg er her». Og at man faktisk kan være der om morgenen også. For ektefeller som ikke er i stand til å komme seg på besøk til sykehjemmet selv, og ikke har noen som kan kjøre en, kan dette bety at de to ikke får sett hverandre igjen på lenge.

Fra forskningen finnes det også gode argumenter for å holde partnere sammen. Forskere ved Michigan State University melder at å ha en ektefelle i stor grad påvirker eldres psyke til det bedre. Annen forskning viser til at å ha et godt ekteskap til og med kan forlenge livet. Når vi vet at de psykologiske effektene av å ha kjære nært, er det stabile parforholdet et forhold med enorm egenverdi i livets siste fase.

De som har bestemt seg for å bo og leve sammen med noen, eller har inngått løfte om å være med dem i gode og onde dager, må få anledning til å holde det løftet. Det gjelder også hvis en av dem blir pleietrengende.

Leder KrF Horten & Borre .Zvonimir Vojtulek

KrF, kommunepolitiker

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags