Ny, grønn næringspolitikk fra SV

Av
DEL

LeserbrevHøyresiden later som om den har en næringspolitikk. Det har den ikke.

Det finnes en seiglivet myte om at høyresiden er god på næringspolitikk. Det har aldri vært riktig. Ikke minst har høyresidens næringspolitikk glimret med sitt fravær i alle de fem år den har sittet i regjering. Den tror på at ved å fortsette å gjøre, det som har vært gjort de siste tiårene, vil vi fortsette å lykkes. Men verden er ved å forandre seg, da er det sjelden en god ide å stå stille.

Høyresidens næringspolitikk handler om å gjøre to ting.

For det første vil man for bedriftene og verdiskapningen gjøre mest mulig ingenting. Næringspolitikken er passiv. Man sitter helt stille, lukker øynene og håper at de magiske markedskreftene får økonomien til å vokse, og at klimakrisen og den grønne omstillingen bare skjer.

Det andre er å gjøre mest mulig for eierne. Høyre og Frp har ubegrensete mengder politikk og penger for eierne i næringslivet. Ikke for nye, fremtidsretta arbeidsplasser. Ikke for arbeidere. Høyres næringspolitikk er eierpolitikk, som flytter store verdier – til lommebøkene til de aller rikeste.

SVs næringspolitikk er den stikk motsatte. Vi vil ta aktivt og ta grep for å hjelpe den norske verdiskapningen. De metodene vi i dag bruker for å satse på olje og gass – som styring av utdanning, forskning, tilrettelegging av skatt- og avgiftspolitikk, risikoavlastning, innkjøp og reguleringer – skal i stedet vris om til å satse på nye nøkkelnæringer.

Næringsutviklingen skjer i kommunene, i Horten kommune er det flere bedrifter som satser på produkter med grønn profil, som Tarpon Solar AS, det er derfor lokalvalget i høst blir avgjørende for næringspolitikken. SV vil bruke regionale utviklingsmidler og utviklingsfond til å støtte opp om næringsprosjekter som bidrar til omstilling, med flere trygge arbeidsplasser. Og vi vil bruke fellesskapets midler til å handle grønt og smart. Kloke innkjøpskrav bidrar til mindre utslipp, skaper markeder for miljøvennlige produkter og gir et mer seriøst arbeidsliv med anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

En seriøs næringspolitikk må ha en plan for hvordan overgangen skal bli. Alt annet er uansvarlig.

Horten SV

Michael Bo Bergmann, Birthe Carlsen, Børre Stabell, Katja Halvorsen 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags