Fritt skolevalg er fortsatt den beste løsningen

Av
DEL

MeningerEtter at Michael Arnesen (18) stod frem i Gjengangeren med sin historie om at han ikke har kommet inn på 3. året på Horten videregående skole i første opptak, har reaksjonene ikke latt vente på seg. Det er ikke rart, for det er ikke vanskelig å ha sympati for Arnesen. Det har også jeg. Derfor tok jeg også kontakt med leder av hovedutvalget for utdanning i Vestfold allerede i helgen for å diskutere tematikken. Samtidig er det viktig å også ha alle de andre elevene i bakhodet når vi diskuterer fritt skolevalg.

Michael er én av cirka 9000 elever i Vestfold. 9 av 10 elever får sitt førstevalg oppfylt, for de resterende finnes det alternative løsninger og i de aller fleste tilfeller kommer man inn på sin egen nærskole i det siste opptaket i august.

Men for å stikke fingeren litt i jorda – Hvorfor er fritt skolevalg så viktig? Elever er enkeltindivider med ulike behov og ulike tanker om fremtiden. Det er mange som har behov for å gå på en skole utenfor sin egen kommune, for å få et annet miljø og for å utvikle seg som menneske. I mange år har Hortens- elever reist til Sandefjord for å gå på musikk- og dramalinja. De har reist til Re for å gå på en av landets beste idrettslinjer, på tross av at vi har en god idrettslinje i Horten. De har reist til Greveskogen for å få et litt annet miljø. Men de aller fleste har gått på Horten. Poenget er at valget har vært deres eget, ut ifra deres egne ønsker og egne prestasjoner.

Dersom vi fjerner fritt skolevalg med venstrepartienes løsning, nærskoleprinsippet, vil vi samtidig fjerne Hortenselevens mulighet til å gå i Re, Sandefjord og Tønsberg. Vi fjerner mange elevers frihet til å bestemme over sin egen skolehverdag, og det er jeg imot. Vestfold fylkeskommune har betalt 750 millioner kroner for den nye skole i Lystlunden, mye av grunnen til at det i det hele tatt har vært mulig er fordi fritt skolevalg gjør at det er et potensiale for 1200 elever på Horten VGS. Jeg tror ikke vi hadde fått ny skole i Horten uten fritt skolevalg. Det er verdt å merke seg at selv ikke Ap tør å innføre et rent nærskoleprinsipp i Vestfold. Det er trolig fordi også de ser at det rett og slett er en fryktelig dårlig løsning for fylket vårt.

Både fritt skolevalg og nærskoleprinsippet er såkalte karakterbaserte opptak. Dersom det er fullt på en linje, vil du ikke komme inn dersom karakteren ikke er god nok. I Michaels tilfelle har han allerede gått to år på en linje, det gjør hans tilfelle ekstra urettferdig. Dette vil endres når vi slår oss sammen med Telemark. En ordning er aldri så god at den ikke kan forbedres, men jeg vil sterkt advare mot det radikale alternativet nærskoleprinsippet. Det er skadelig for Vestfolds elevers frihet.

Bjørn-Kristian Svendsrud - Ordførerkandidat i Horten

Fylkestingskandidat Vestfold og Telemark - Fremskrittspartiet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags