Poenget er at en kommunes fattigdom/rikdom handler om mye mer enn skatteinntekter

HORTEN: Ikke rikest på skatteinntekt, men med andre fortrinn påpeker ordfører Are Karlsen.

HORTEN: Ikke rikest på skatteinntekt, men med andre fortrinn påpeker ordfører Are Karlsen. Foto:

Av

I et intervju med Gjengangeren rett før nyttår uttalte jeg skepsis mot å omtale Horten som en fattig kommune.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den skepsisen holder jeg fast ved, men ser behov for å nyansere artikkelen. Det er helt åpenbart at kommunen har lave skatteinntekter. Det gjør at vi har mindre penger å bruke på eldreomsorg og oppvekst enn mange andre kommuner.

Les intervjuet med Are Karlsen her (+)

Vi greier med andre ord ikke å innfri alle forventningene innbyggerne har til tjenestene, og vi må hele tiden jobbe for å bli bedre. Det betyr også at hvis vi måler rikdom/fattigdom ene og alene ut fra kommunens inntekter, så er vi fattige sammenlignet med veldig mange andre kommuner.

Mitt poeng er imidlertid at en kommunes fattigdom/rikdom handler om mye mer. Undersøkelser viser for eksempel at vi til tross for lave inntekter har ganske høy kvalitet på mange kommunale tjenester. Det tror jeg nesten utelukkende skyldes veldig mange dyktige og hardt arbeidene kommunalt ansatte. I en stressende hverdag holder de hjulene i gang og fortjener all takk og positiv omtale de kan få. Vi er med andre ord veldig rike på dyktige folk.

Vi har også andre ting som gjør at jeg ikke liker å kalle oss for en fattig kommune. Vi har et fantastisk idretts- og kulturliv og en fantastisk frivillig sektor. Vi har også Vestfolds eneste universitet og et stort og variert næringsliv, med enkelte bedrifter som er verdensledende innen sine områder. Sammen med et lang kystlinje og flott natur gjør dette at jeg velger å kalle oss for en rik kommune.

Utfordringen med lav inntekt må vi imidlertid ta på alvor. En mulighet er å innføre eiendomsskatt, men det ønsker ikke vi å gjøre. Vi vil heller satse på å øke skatteinngangen, blant annet gjennom å føre en næringsvennlig politikk og legge til rette for at flere skal bosette seg her.

Jeg mener at mye ligger til rette for at vi skal lykkes med dette. Vi har et spennende arbeidsmarked, store utviklingsmuligheter og har åpent for boligbygging på mange attraktive steder. For å få andre til å velge Horten er det imidlertid avgjørende at vi fortsetter et godt samarbeid og har fokus på det som er bra.

Framsnakking av kommunen betyr imidlertid ikke på noe måte at vi ikke tar de utfordringene vi har på alvor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags