Ap og barnetrygd

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevArbeiderpartiets ønske om å fortsette praksisen med å frata fattige familier i Horten barnetrygden, har ført til at det ved de to siste kommunebudsjettene ikke har blitt noe samarbeid på rødgrønn side. Fra SV sin side var beskjeden klar: forutsetningen for et budsjettsamarbeid er at fattige familier i Horten skal motta barnetrygd på lik linje med andre familier. Når Arbeiderpartiet vedtar å bryte budsjettsamarbeidet på rødgrønn side for å satse på sin lyseblå allianse med MDG, Sp og Venstre, så bryter de samtidig med fagbevegelsens verdigrunnlag.

På LO-kongressen hvert 4. år blir det vedtatt et handlingsprogram. I hele fagbevegelsens historie har det på de ulike LO-kongresser blitt slått fast at velferdsordningene i Norge skal være universelle. Det betyr at velferdsordningene skal gjelde for alle. Med andre ord mener fagbevegelsen i Norge at alle familier skal motta barnetrygd. Den praksisen Arbeiderpartiet i Horten ønsker å fortsette med: å frata fattige familier i Horten barnetrygden, er i konflikt med fagbevegelsens verdigrunnlag.

LO sentralt, Fellesforbundet og Fagforbundet har et faglig politisk samarbeid med både Arbeiderpartiet og SV. Jeg regner med at LO i Horten sammen med Fellesforbundet og Fagforbundet gir Arbeiderpartiet beskjed om å legge om kursen slik at det igjen skal bli mulig med et rødgrønt samarbeid i tråd med fagbevegelsens verdigrunnlag.

Mens Jens Stoltenberg enda var statsminister og Håkon Lie fylte 100 år, var TV2 med da han skulle besøke Håkon Lie på hans 100 årsdag. TV2 spurte Håkon Lie om han hadde et råd til landets statsminister. Svaret fra Håkon Lie kom raskt: "Glem aldri at arbeider- bevegelsens viktigste oppgave er å ta vare på de som sitter nederst ved bordet."

Det virker som om Hortens ordfører har glemt det. Vi tror ikke at å gi barnetrygden til alle familier alene løser fattigdomsproblemet i Horten. Det er en rekke andre tiltak som også må gjennomføres. Dette er det største problemet Horten står overfor. Andre saker vi har til behandling fremstår som uvesentlige bagateller sammenlignet med fattigdomsproblemet. Fattigdom er den sterkeste drivkraften for å drive barn og unge over i kriminalitet. Hvilken effekt har det for et barn som vokser opp hvis de ikke får en sykkel som andre barn og kanskje aldri noen nye klær? For meg som jobber som sykepleier i psykiatrien, ser jeg hvordan barns oppvekstvilkår preger de seinere i livet. Barn som vokser opp i fattigdom vil lettere kunne havne i rusmiljøer og slite med psykiske problemer resten av livet.

Vi må gjøre det vi kan gjøre for å gi våre barn og unge et trygt oppvekstmiljø. Et tiltak vi veldig enkelt kan gjennomføre, er å gi barnetrygden til alle barnefamilier i Horten.

Børre Stabell, SV.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags