Ord er jo så sterke. Så hvorfor siver de ikke inn hos en som mobber?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerBarn i barne- og ungdomsskolen har stadig vekk på agendaen at man ikke skal mobbe. Det skal være nulltoleranse, lærer de barna våre angående mobbing. Vel og bra at det er slik. Men mobberne er jo også til stede og tar likevel ingen lærdom av det som blir sagt. Ord er jo så sterke. Og det er de virkelig. Så hvorfor siver det ikke inn hos en som mobber?

Ord kan brukes fra tidlig alder hos barn for å utvikle "sosiale antenner". Ord skal være sterke, men ikke nødvendigvis fulle av makt. Heller sunn fornuft.

LES OGSÅ: Granly skole brøt loven i mobbesak – FAU-leder: – Skolen har blitt utrolig mye flinkere til å gripe tidlig inn

Man kan snakke med ungene sine ganske tidlig om hvorfor verden er så fæl. Man kan faktisk gjøre seg forstått angående det temaet uten at det høres ut som at det er en skrekkfilm man fremstiller, men fortell uten for mye "pynteord".

De læres jo hjemme at de skal være snille mot hverandre. Gå litt i dybden av det mens de gror til. Ord som empati og nestekjærlighet bør absolutt inngå i oppdragelsen av barna våre. Viktigheten og betydningen av slike ord kan nesten aldri komme for tidlig.

De kommer likevel borti disse ordene når de har kommet noen trinn opp i småskolen allerede. Og da har de jo allerede lært at betydningen og praksisen av disse ordene er mye sterkere enn ordene selv.

LES OGSÅ: Elev ble i lang tid mobbet på Granly – Fylkesmannen fastslår at skolen brøt loven da de ikke grep inn i tide

Lær ungene at ingenting løses med harme og vrede, altså et par ord til som det er viktig å lære dem betydningen av. Dialog, det nydeligste ordet og det aller viktigste å lære og mestre. Vi kan jo snakke?

Forståelsen av ord og uttrykk er jo et strålende verktøy. En kode for å oppnå nulltoleranse mot mobbing også.

I småskolen har de allerede fra 4. trinn alltid et ordtak øverst i høyre hjørne på ukeplanen. Mine hadde det, men nå går de i åttende klasse. Men, ihvertfall kjære foreldre, hvis ordtakene fortsatt er der så ta de litt til etterretning. Snakk om dem rundt middagsbordet.

På siste foreldresamtale jeg var på kom jeg til å nevne disse ukeplanene, og lærerne ble jo nesten vilt begeistret. Satte ordet metode på det og var ikke fremmede for å prøve det ut. Dette hadde de nemlig aldri hørt om. Vi ble enige om at metoden kunne være bare grunnleggende positiv.

Vi har jo mange kjente sitater som har gjort at ord huskes. Hva med "I have a dream"? Ord man lærer og husker fra samfunnsfag/historietimen. Det er de unge som skal skape fremtiden og gjøre verden til et bedre sted å leve i, sa Nansen.

Jeg sier: Vi må alle gjøre vårt beste for at vårt og andres liv skal være en seier.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags