Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes budsjettsprekk?

Artikkelen er over 5 år gammel

I kommunens budsjett for 2017 framgår det at storhallen i Lystlunden nå er budsjettert til 135 millioner kroner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da denne ideen ble solgt inn til politikerne og vedtatt i kommunestyret september 2014 var det beregnet at den skulle koste 40-55 millioner. Ingen driftskostnad for kommunen, det skulle «idretten» ta seg av sammen med leieinntekter fra Fylkeskommunen.

I April 2015 ble prosjektet rekalkulert til 77 millioner kroner, og kommunestyret tok dette til orientering. Årlig driftskostnad for kommunen økte fra null kroner til netto 1,1 millioner kroner. Pluss at «idretten» tar sitt sammen med leieinntekter fra Fylkeskommunen. I Oktober 2016 heter det i forbindelse med 2017-budsjettet at investeringen blir på 135 millioner. Årlig driftskostnad for kommunen er ikke oppgitt, men kan beregnes til netto 3,5 millioner kroner ut fra tallene over. Pluss at «idretten» tar sitt sammen med leieinntekter fra Fylkeskommunen.

Det er klart at en utvikling fra en opprinnelig investering på 40-55 millioner til 135 millioner er betydelig. Det er like klart, og mye verre, at årlig driftskostnad øker fra null kroner til cirka 6 millioner (drift og finans totalt) .

Kan man stole på at 135 millioner og 6 millioner per år vil holde ? Det har vist seg at både på Granly skole og flerbrukshall og Natursenteret på Borrevannet har det blitt nødvendig med betydelige tilleggsbevilgninger. Svært sjeldent hører man om prosjekter som blir billigere enn prosjektert. Storhallen har betydelig risiko for kostnadsøkninger på fundamentering og en vanntett parkeringskjeller under grunnvannsnivået. Her snakker vi om gammel sjøbunn med leire, hvor det er langt ned til stabilt fjell.

Det er vel også usikkert om «idretten» til syvende og sist bidrar så mye som de i sin tid lovet, slik at årlige driftskostnader kan i praksis øke ytterligere. Ordføreren sa i Gjengangeren forleden at «vi ikke kan få alt det vi ønsker oss» og mante til måtehold. Nå er det på tide å stikke fingeren i jorda og tenke over hva vi må å prioritere. Håndballhall til eliten, eller skal millionene gå til andre grupper i kommunen som trenger det mer?

Lystlunden Velforenings styre, Horten 9. november 2016

Kommentarer til denne saken