En av de største forskjellene på Ap og Høyre i Horten

Av
DEL

MeningerVi nærmer oss kommunevalg i Horten, og jeg stiller som 5. kandidat for Høyre. Skal Are Karlsen fortsette som ordfører, eller er Horten klar for en nystart et politisk skifte kan og vil gi? Ap og Høyre er enig i mange av de store linjene for langsiktig og forutsigbar styring og planlegging. Det er bra! Men la meg fokusere på en av de største, ideologiske forskjellene mellom partiene – privatisering.

Arbeiderpartiet går til valg på ikke å privatisere tjenester som i dag er offentlige, mens vi i Høyre åpner også for private tjenesteleverandører. Jeg respekterer at Arbeiderpartiet basert på ideologi sier nei til å gi private aktører muligheten, men synes det er synd de er så bastante i sin konklusjon.

For meg handler det ikke om hvem som tilbyr tjenesten, men kvaliteten på hva som leveres og til hvilken pris. Jeg mener vi er best tjent med å slippe til flere aktører, for å få de beste tjenestene.

Jeg skal gi to eksempler fra mitt eget liv, der jeg mener et samspill mellom private og offentlige tjenester er bra.

1. Jeg har hatt begge barna mine i privat barnehage i Barnas barnehage ved Lillås. Jeg er superfornøyde med tjenestene som ble levert, de ansattes kompetanse, motivasjon og innstilling, hvordan barna ble fulgt opp og hva de lærte seg i løpet av barnehagetiden. Barna gikk hver dag med glede til barnehagen, og møttes alltid av smilende ansatte som ønsket velkommen. Jeg er sikker på at mine barn fikk en like bra barnehagetid, som om de hadde gått i barnehage i offentlig regi. Og gjett hva, den private barnehagen forholdt seg til samme takster som de kommunale barnehageplassene. Så plassen i den private barnehagen kostet ikke mer enn en kommunal, men leverte like gode tjenester.

I valget 2019 sier AP nei til å privatisere tjenester som i dag er offentlige. Vi i Høyre sier at kvaliteten på tjenesten er det viktigste, ikke hvem som leverer dem. Jeg heier på det beste for barna.

2. Min mormor ligger praktisk talt for døden «as we speak», i Sverige. Hun bor i en kommune styrt av Sosialdemokraterna (svenske AP). Der har kommunen kun sluppet til tjenester i offentlig regi. Det som har skjedd de siste seks månedene er at hun sendes mellom egen bolig og sykehuset. Hun er for dårlig til å bo hjemme, men for «frisk» til å få sykehjemsplass. Hver gang hun detter og slår seg hjemme, hentes hun av ambulanse. Hun blir liggende på sykehus til hun er «frisk nok» til å sendes hjem. Dette har skjedd ofte de siste seks månedene. Svaret vi får fra kommunen, er at det ikke finnes nok sykehjemsplasser. Og siden kommunen ikke har sluppet til noen private aktører, finnes det ingen alternativer. Nærmeste private alternativ er 70 km unna. Det er langt for ei dame på 91 som har bodd i samme bolig siden 1964. Og gjett hva, den private plassen på sykehjemmet forholder seg til samme takster som de kommunale sykehjemsplassene. Så istedenfor å få mulighet til plass på et privat sykehjem i kommunen, må min mormor på 91 år sendes frem og tilbake mellom hjem og sykehus, eller flytte 70 km.

I valget 2019 sier AP nei til å privatisere tjenester som i dag er offentlige. Vi i Høyre sier at kvaliteten på tjenestene er det viktigste, ikke hvem som leverer dem. Jeg heier på det beste for de eldre. 

Som nevnt innledningsvis respekterer jeg AP sitt ideologiske, bastante standpunkt om nei til privatisering av offentlige tjenester. Men jeg er uenig, og av hele mitt hjerte mener jeg at vi trenger et mangfold av tjenesteleverandører, når de leverer likt på pris og kvalitet. Jeg tror dette er best både for liten og for stor både nå og i fremtiden.

Niklas Cederby, 5.kandidat Horten Høyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags