Gå til sidens hovedinnhold

Ditt valg i agurktiden

Artikkelen er over 4 år gammel

«Hvorfor skal jeg reise bort på ferie, jeg er jo her allerede», sa hortenseren, han ble spurt om ferieplaner.

Vi er så enige. Vår hjemmebane har alt du trenger for en god sommerferie, det er turisttrafikken et bevis på.

Vi er kjent for å prioritere vår fritid. Vi tar tiden tilbake, sier vi, og blir hjemme i solveggen, dukker oss i fjorden og forestiller oss utsikten fra Veggefjell. Eller drar til solsvidde strender, bestiger fjerne tinder og spiser kortreiste grønnsaker.

Ferie er å være norsk ambassadør, ute og hjemme. Det er å orientere seg i verden og få nye perspektiver. Horten er et lite sted, og møter du mennesker fra andre land vil du fortelle at du bor en times tid sørvest for hovedstaden i et land med fem millioner mennesker. Til sammen. Litt færre, altså, enn det kan bo i byer andre steder i verden. Norge er kjent som et lite, rikt og trygt land med flott natur og høye priser. Som norsk ferieambassadør blir du spurt om boligpriser, skatteprosent og velferdsgoder, kriminalitet og trafikksikkerhet.

Du forteller at skattetrykket føles høyt, men det betaler for skolevesen, helsevesen og fødselspermisjoner. Vi har billige elbiler og dyrt brennevin, sier du kanskje. Og kan bli møtt med store øyne og fortellinger om hvordan andre deler av verden ser ut. Det er verdifullt å låne andres blikk på egen hverdag. Det gir tanker om at vi har det godt i Horten og Norge. Og kanskje ideer om hvorfor valgdeltakelsen er for lav. Hver femte innbygger stemmer ikke ved stortingsvalg. En enda større andel velger sofaen framfor stemmelokalet når vi velger kommunestyre og fylkesting. Vi trenger altså å mobiliseres for et enda bedre folkestyre.

Det mangler såvisst ikke engasjement blant innbyggerne. Vi ser det på lesertallene for Gjengangeren, som er jevnt høye de siste årene. Antallet abonnenter stiger. Til tider koker det av sterke meninger og sunne meningsutvekslinger i sosiale medier. Selv om vi ligger på stranda. Uavhengig om vi reiser i utlandet. Agurktiden, i tradisjonell forstand, ble avskaffet for flere år siden. Begrepet er opprinnelig engelsk og betyr nyhetstørke mens journalister og styringsmakter nyter sine opptjente fridager.

Nå vil ingen redaktør, heller ikke denne, gå med på at nyhetsverdien synker mens sola steker. Vi får tvert imot anledning til å fortelle andre historier enn ellers, historier som kanskje blir nedprioritert ellers i året. Det skal innrømmes at ikke alle oppslag er like vesentlige for verdenssituasjonen, men det leses jevnt. Folk følger med; Vårt engasjement holder stand. Med én viktig forutsetning: Det skal være lokalt. Slik hjemmedyrkede agurker smaker best, leses hjemmeavlede nyheter mest.

Det utfordrer sommerens stortingspolitikere på stemmefiske. «Det gjelder å finne gode løsninger», kan de si. Før de lover Horten å beholde Forsvarets virksomheter og ferjene. Lover nei til eiendomsskatt og kommunesammenslåing.

Hvis det var opp til dem. Men det er det ikke. Det er opp til deg. Du må minne om at bare Horten er Horten, du må kreve svar på det som er viktig for deg. Og ta et valg.

Kommentarer til denne saken