Gå til sidens hovedinnhold

Leve gla'- skapen

Artikkelen er over 4 år gammel

Vi hadde likt å være flue på veggen på møtet i Teatergruppen Masken da noen sa: «Hva med å lage en 1920-talls nattklubb av et gammelt industriverksted?».

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vågestykket kunne vært tatt rett ut av en lærebok om omstilling og nytenkning. Et øyeblikk av kalkulert galskap, parret med en sprakende glede over mulighetene som ligger i å gjøre noe helt nytt. Selvfølgelig ikke tatt ut av løse lufta, grunnforutsetningene ligger der. Men det må ha vært med tallrike sommerfugler i magen at man valgte å gå helhjertet inn for ideen.

Når teppet faller for «Club Gatsby» i Artilleriverkstedet på Karljohansvern i kveld, har nær 2.000 gjester hygget seg med en eksplosjon av scenekunst i en sky av fjær, glitter og stas. Kjente melodier i nye arrangementer med lokale tekster, stram regi og proff musikk, lyd og lys. Masken er til å kjenne igjen, samtidig har de klart kunststykket å fornye seg. Det må ha vært krevende.

Hortens sceneveteraner er er trofaste leverandører av lyd og løyer for unge og gamle, ikke minst gjennom en årelang tradisjon med revyforestilling omkring julebord-tider. Masken bærer en viktig del av byens kulturtradisjon. Så ble det ingen revy i fjor høst, av forskjellige årsaker. Det kunne stoppet der. Uten å vite mye om Maskens indre liv, tør vi mene at samme gjelder for dem som for mange andre foreninger som lever av dugnad og ildsjeler. Kreftene varer ikke evig. Fornyelse kommer ikke av seg selv. Det står stor respekt av omstillingen bak vinterens fjærvaiende opptog på Karljohansvern. Masken har turt å tenke nytt.

Vi er mange som er glade for «gla’skapen» som brakte Masken i 1920-talls stil til scenen i Artilleriverkstedet. Noen av de som avbildes over gjennomsnittet ofte i avisen, fikk i tillegg muligheten til å dele scenen med dem under «Club Gatsby». Jeg var en av dem. Med skreddersydd tekst, ambisiøs (for meg) koreografi og en alvorlig mengde klapper på skuldra, fikk vi møte publikum i en berusende setting og forsto litt av hva som driver dem til scenekanten igjen og igjen. En serie av små øyeblikk der alt klaffer. Med sommerfugler i magen, nylagt sminke og skreddersydd smoking, lydmannen monterer trådløs mikrofon, du har teksten i hodet og trinnene i kroppen. 300 gjester ler der de skal og applauderer til slutt. Bukke pent. Sceneutgang høyre. Neste nummer.

«Kill your darlings», heter det i oppskriftsheftet for å utvikle nye suksesser. Og i det årlige refrenget til næringskonferansen «Horten i Horten» hører vi fra forskerhold om å bygge attraktivitet gjennom å gjøre noe helt nytt. Så langt teorien. Det trengs ekstraordinær kreativitet og sterk drivkraft for å omsette dette til noe konkret. En helt ny attraksjon som fenger folk og skaper begeistring. Slik som Masken har gjort i år.

De må gjerne gjenta gla’skapen sin hvert år. Klubbkonseptet er magisk og peker en spennende vei for hva Horten kan få ut av gamle industrihaller på Karljohansvern.

Dette er ikke slutten for lokalrevyer i Horten. Det er begynnelsen.

Kommentarer til denne saken