Vi må innrømme at det er vanskelig å være objektive når vi kjemper for det Horten har kjært.

Nå ble det riktig nok ingen kamp om Færder’n. Arrangør Kongelig Norsk Seilforening (KNS) flyttet som kjent målgangen til Tønsberg uten å spørre Horten om de kunne matche konkurrenten. Vi kunne ikke kreve ekstraomganger, men vi hadde veldig lyst. I stedet ble det et bittert farvel der mange følte seg snytt etter mange års dugnadsinnsats for å gi byen og gjestene en unik opplevelse.

Vi måtte bare ønske dem lykke på reisen og heller prøve å satse på noe nytt. Mens de prøvde noe nytt i Tønsberg. «La dem seile sin egen sjø», skrev vi.

En helhjertet Færder-erstatning, Horten After Sail, samlet gode krefter rundt Indre havn; det var musikk for de store og moro for de små. Men dessverre for få gjester. Underskuddet må arrangørforeningene bære.

Underskudd ble det også når «Færderfestivalen» tok Tønsberg med storm i fjor sommer. Ingen var i tvil om publikumssuksessen, de jublet: Politikere, næringsliv, frivillige og lokalavisa under Slottsfjellet.

 

Men regningene ble høyere enn inntektene, og med et underskudd på 600.000 kroner hadde arrangørselskapet i Tønsberg søkt om støtte fra felleskassa til årets arrangement. Fylkeskommunen var innstilt på å bidra med 300.000 kroner. Slik gikk det ikke.

Vi som elsker Horten har satset større summer enn de omstridte Færder’n-kronene. Ti ganger så mye, tre millioner kroner, er bevilget fra kommunens fond. De går til et digitalt prosjekt vi foreløpig ikke har sett resultatet av; Hortenlove. Men bare vent. Nettsida blir passende nok offisielt åpnet på Valentinsdagen 14. februar.

Som i Færder-historien har innsalget vært svært vellykket. Det som startet som en reklamefilm, fortsatte som emneknagg i sosiale medier og bar bud om en helt ny måte å bygge Hortens attraktivitet på. En folkelig forankret kjærlighetshistorie skal bli en digital plattform, kommunen, handelsstanden og næringslivet har gått sammen om Foreningen Hortenlove. Smakebitene vi har sett, er lovende: Hyggelig innhold, nyttig info og mer, lekkert innpakket og tilpasset mobile skjermer.

Tønsberg-Færder’n fikk null fylkeskommunale kroner. Det fortelles mange versjoner om hvorfor, avhengig av hvem du spør og hvor de bor. Horten-politikerne nekter for å være hevntørste og viser til at det er lite penger å fordele og mange om beinet.

Bykampen blåser over. Debatten preges også av budskap om forsoning og samarbeid, og det er fruktbart. Det er blant annet offisiell fylkespolitikk å konsentrere Vestfolds formidling av vikinghistorie i Horten. Millionbeløp skal supplere Vikinghallen på Borre med en palisade og portal, for eksempel.

La oss invitere vikingskip og vikinger hit fra Tønsberg og lage en ny fest.

Med litt tilskudd fra felleskassa er alt mulig.