Her lover nye eiere noe nytt og spennende. Jeg ønsker lykke til og lover å komme på besøk. Vi vil gjerne at den neste virksomheten skal blomstre.

Statistisk sentralbyrås seneste tall om utvikling for varehandelen i Horten kommune forteller at vi handler for mindre enn folk gjør ellers i landet. Gjennomsnittet er akkurat 31.294 kroner per innbygger, mens landsgjennomsnittet er over 39.000 kroner.

I tillegg har det være en ørliten reduksjon i handelen de siste 12 månedene, shoppingen har sunket med 0,1 prosent. Ellers i landet har det vært en økning på 1,9 prosent. Tallene er fra første halvår i 2017 og endringen gjelder altså fra første halvår i 2016 til første halvår i 2017. Vi ligger to prosent bak.

Omsetning betaler regninger, lønner ansatte og beriker eiere og skal derfor helst øke. Tallene fra Horten forteller om en varehandel under press. Det stemmer med historier vi hører og skriver, butikker har blant annet fått tøff konkurranse fra netthandel og varehaller. Det gir i ytterste konsekvens en utvikling der vi får færre butikker å velge mellom i gatene og sentrene våre. Det gir gråpapir i vinduene og tristere gater. Det ønsker vi ikke.

 

Merverdiavgift er for ordens skyld ikke inkludert i statistikk-tallene. En frisk og frodig sentrumshandel er også verdt mer enn penger. Fra «Drømmen om Horten» ble lansert for noen valgkamper siden -til «Hortenlove» åpenbarer seg som en nettside om noen uker: Vi skal bygge attraktivitet. Som bosted, for næringslivet og samfunnslivet. Vi vil ha flere innbyggere, arbeidsplasser og mer liv i sentrum. Mindre gråpapir, altså.

Engasjementet for lokal handel er direkte synlig for oss i lokalavisa: Få saker blir mer lest og få saker blir mer kommentert enn de som bringer nytt om lokalt næringsliv, arbeidsliv og butikker. De siste dagene har Solberg Sports kjedeskifte, Floriss Sjøsidens nedleggelse og Mestergulls flytting vært de suverent mest leste sakene på gjengangeren.no. Vi er opptatt av å handle lokalt, og utvider vi perspektivet kan vi se at hortensfolk tross alt gjør nettopp det i større grad enn nabobyene. Varehandelen synker mer i Sandefjord (-6,3%), Tønsberg (-3%) og Larvik (-0,9%).

Det er lett å skylde på markedskreftene og Internett når gråpapiret dekker til utstillingsvinduet. Tyr du til nettet for å finne løsningen, finner du ingen oppskrift. Bare hundrevis av guider om «hvordan lykkes med nettbutikk». Noen butikker klarer begge deler, og selger både over nett og disk. Andre satser på en genuin Horten-opplevelse med trivsel og service i kombinasjon med varer du ikke finner alle steder. «Mulighetene er akkurat her», for å bruke det kommunale slagordet.

Nå er det min tur. Til å stå på trappa når gråpapiret på Borre rives vekk. Og det er din tur til å stappe tastaturet i skuffen og heller gå i butikken. Det er mer verdt enn penger.