Gå til sidens hovedinnhold

Norgesmester

Artikkelen er over 4 år gammel

Det krever konsentrasjon, hver duell har mange kamper. Det ligger midt mellom sjakk og poker.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Slik lyder ordfører Are Karlsens ord etter sin siste seier. Ikke i politikk, men i brettspillet Backgammon. Vår fremste ombudsmann ble norgesmester forrige helg. I den grad det vanket laurbær, vanker ingen hvile. Til uka deltar han i et nytt norgesmesterskap, i Arendal. Norges beste innovasjonskommune skal kåres, Horten er blant de tre finalistene. Det er allerede en seier.

Avviklingen av backgammon-mesterskap er designet for å fjerne spillets iboende element av flaks og premierer god strategi. Hortens plass på pallen i kommune-NM er også et utslag av strategi. Det begynte med «trange tider», leser vi i den opprinnelige søknaden til Direktoratet for forvaltning og IKT. Her står årene i Robek-registeret (2009–2012) som startpunktet.

Etter Robek oppsto «en dyp lederforståelse for viktigheten av endringsarbeid særlig rettet mot ny teknologi, nye arbeidsformer samt satsing på forebygging», heter det. Av de ca. 50 utviklingsprosjektene som Horten kommune har gjennomført siden den økonomiske motbakken i Robek-formynderiet, er tre brukt som grunnlag for nominasjonen til NM-gull i innovasjon: Spider, Hopp og biogass.

Sammen tegner prosjektene et bilde av en kommune som går nye veier for å bedre miljøet, bedre folkehelsa og bedre eldreomsorgen. Vi som bor her har på en måte vunnet allerede. Spider er et datasystem som sparer tid i hjemmetjenesten og gir mer helse og omsorg for eldre og syke. Hopp gir elever mosjon og bedre mat i skolehverdagen. Og kommunal bilpark går mer miljøvennlig med biogass.

Historiene om Spider, Hopp og biogass har mange kapitler. Gjengangeren har publisert nyheter om dette fortløpende. Gjennomføringen har selvfølgelig ikke gått knirkefritt. Den siste knirken handler om Hopp og at lærerne i Horten er kritiske til gjennomføringen. Et oppvaskmøte, lukket for pressen, førte til mindre endringer. Det er et sunnhetstegn for prosjektet at det er lov å være kritisk. Samt at de som skal gjøre jobben, blir hørt og får anledning til å påvirke gjennomføringen. Det viktigste er alle uansett enige om: Hvis vi ikke gjør noe, utvikler folkehelsa seg i negativ retning.

Uansett hvordan det går med Horten i finalen i innovasjons-NM for kommuner til uka: Det kom god lærdom fra de dukknakkede årene under Robek. Det letes systematisk etter nye og bedre løsninger.

«Ta vare på ildsjelene», er én av læresetningene det styres etter. Forankring og involvering er også viktig, som når Hopp og Spider skal utvikles videre. Lærere og helsepersonell er i høyeste grad også ildsjeler.

Så blir veien videre som i backgammon: Det krever konsentrasjon og hver duell har mange kamper. Det vinner alle på.

PS! Vinner av prisen for beste norske innovasjonskommune deles ut i Arendal ca. klokka 13, torsdag 15. juni. Gjengangeren refererer fra utdelingen. Følg med på www.gjengangeren.no.

Kommentarer til denne saken