Gå til sidens hovedinnhold

Med framtida i sekken

Artikkelen er over 4 år gammel

Kjære førsteklassinger i Horten kommune: Takk for sist.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var vi som fotograferte dere på første skoledag onsdag. Det er en tradisjon og mer enn det. Vi i lokalavisa kaller Gjengangeren for byens torg og lokalsamfunnets lim. Det er viktig for oss å være en del av fortellingen om dere i årene som kommer. Vi vil ønske dere velkomne på skolen og velkomne i våre spalter. Som dere gleder dere til å lære på skolen, gleder vi oss til å lære mer om og av dere.

Gjengangeren har skrevet historier om Horten siden 1851. Denne plassen er alt for liten til å fortelle om utviklingen fram til 2017. Det har skjedd mye. Og vi vet at byen og lokalavisa vil utvikle seg videre, og at dere etter hvert vil bestemme hvordan det skjer.

Dere kom på trykk torsdag. I papiravisen. Et produkt vi er spente på om dere selv vil bla i når dere har flyttet og bor for dere selv. Vi vet det virker ekstremt langt dit.

Spåmenn har sagt at fremtiden er helt digital og mange av våre lesere er helt hel-digitale allerede. Og de fleste bruker begge deler; papiravisa til frokost og nettsida gjennom hele dagen. Klassebildene av dere lå på nett allerede tidlig onsdag. Det er populært.

Det er forresten valg og dertil hørende kamp i år. Det er sikkert noe dere hører i forbifarten hjemme og på TV, og som dere som førsteklassinger ikke synes er veldig interessant. Men det kommer. De som skal velges kommer også i avisen. De skulle ønske de var like populære som årets førsteklassinger. De sier blant annet at skolen er viktig. De sier mye annet også, men gjør ikke alltid som de sier. Dere vil høre lærere og foreldre si at politikere som skal velges, lover mer penger til skolen enn de bevilger når de har blitt valgt. Det er ikke så komplisert som det høres.

Kanskje vil dere synes politikk er mer interessant senere. Det er ikke så kjedelig som det høres. Det begynner i klasserommet. Noen skal sitte i elevrådet. Derfra er veien kort til barne- og ungdomsrådet. De får behandle noen av de samme sakene som går helt til kommunestyret. Saker som påvirker dere direkte. Er det greit å bruke mobiltelefon i skoletida? Bråker ballbinger for mye? Er leirskole for dyrt? Er det greit med sparkesykkel i skateparken? Vi håper dere blir engasjert. Og gjør dere opp deres egen mening. Og tar beslutningene som er riktig for dere.

Vi ber om mye. Det er forståelig hvis dere kikker rundt dere og tenker at det som er galt er slitsomt å gjøre noe med. Det er riktig. Det vil være langsomt og krevende, og preget av folk som synes det får være godt nok for dere. Dere vil bli klappet på hodet og snakket ned til. Motarbeidet, oversett og latterliggjort. Men vi vet dere vil vaske opp med oss. Trampe på tær, bryte barrierer og hytte med never. For det trengs.

Alle husker første skoledag og hvor spennende det er å bære framtida i egen sekk. Dere har muligheter vi ikke kunne forestille da vi var små. Vi stoler på at dere bruker mulighetene.

Imens gjør vi så godt vi kan, og stoler på at dere kan bedre. Det er deres tur nå. På forhånd takk.

Kommentarer til denne saken