Hortens klima-tiltak har ingen som helst betydning

TENK PÅ INNBYGGERNE: I den store sammenhengen betyr det ingenting om Horten kutter i utslipp, mener innsenderen. Han ber kommunen prioritere til befolkningens beste.

TENK PÅ INNBYGGERNE: I den store sammenhengen betyr det ingenting om Horten kutter i utslipp, mener innsenderen. Han ber kommunen prioritere til befolkningens beste. Foto:

Av

Horten kommune sliter på inntektssiden og må dermed kutte i budsjetter og prioritere stramt fremover.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommunens primære oppgaver er å forvalte innbyggernes ve og vel på best mulig måte. Det er nok med å nevne den lenge omtalte eldrebølgen som stadig kommer nærmere og nærmere.

Samtidig presses det på internt i kommunen om å opprette et klimabudsjett hvor hensikten er å redusere klimagassutslippene med 70 prosent kommunalt og 50 prosent for innbyggerne innen år 2032. Så leser vi i Gjengangeren at MDG ikke nøyer seg med det, men vil redusere utslippene til 90 prosent.

LES MDG-SAKEN HER (+): Svein-Erik vil endre på planen: – Nå opplever vi vår tids største utfordring

Samtidig vil de at kommunen erklærer klimakrise. Det gjør også miljøvernorganisasjoner som vil demonstrere om samme sak. Dette legger jo veldig press på våre folkevalgte og forvaltningen. Dette vil bli veldig dyrt, og jeg tror ikke det er gjennomførbart.

Men hva er det egentlig vi snakker om her når det gjelder Norges utslipp av klimagasser? For å ta FNs klimapanels egne beregninger fra år 2012, er 759 milliarder tonn CO2 naturens egne utslipp. Totalt utslipp er altså 797 milliarder tonn. Hvis Norge kutter sitt utslipp som er 46 millioner tonn, vil verdens utslipp reduseres med 0,0058 prosent. Hva Horten foretar seg her av klimarelaterte saker har ingen betydning i den store sammenhengen.

Norge bruker over statsbudsjettet cirka 40 milliarder kroner i år på klimatiltak - elbiler innberegnet. Da forstår vi at dette blir dyre greier. Vi hører enkelte politikere begrunner pengebruken med at Parisavtalen er rettslig bindende og reelt forpliktende, men det er ikke sant. Ikke et eneste klimatiltak er forpliktende eller rettslig bindende. Det er opp til hvert enkelt land i hvilken grad de vil utøve økonomisk selvskading med frivillige klimatiltak.

Det eneste forpliktende i Parisavtalen, er at landene skal delta årlig på klimatoppmøter og at de forplikter seg til å legge frem lister over uforpliktende klimatiltak og jevnlig fornye disse listene.

Men Horten kommune har forpliktelser overfor sine innbyggere og det må prioriteres. Jeg ber at politikere og forvaltningen av Horten kommune vurderer sterkt hvordan man forvalter økonomien til befolkningens beste.

LES OGSÅ (+): Tente lys for miljøet: – Vi vet at vi sitter på et hurtigtog på vei mot stupet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken