Hjelp! Jeg er helt klimaforvirret...

Av

Klimaskeptiker, klimaaktivist, klimaforkjemper, klimafornekter, klimahysteriker. Hva er jeg, og hvordan vet jeg det?

DEL

LeserbrevFor å få et forhold til det, så må man følge litt med i media. Der defineres og opplyses det om hva som skjer med klimaet på vår klode. Det settes mål gjennom FN og dets klimapanel, på bakgrunn av publiserte forskningsrapporter. Og det diskuteres over en lav sko i alle samfunnslag.

Men hva vet vi om hvilke krefter som rår for å påvirke oss? Fake News er vel et nytt og moderne begrep vi alle er blitt kjent med. Man skal ikke være i tvil om at det skjer skumle ting i forhold til klimaet på vår klode. Men er dette menneskeskapt og farlig, eller er det naturlige svingninger?

Vet vi hva som skjer om kloden blir to grader varmere, eller bare tror vi det fordi noen forskere har en antydning? Og er det menneskeskapt? Aner ikke, men det betyr vel ingenting hvem som har skapt det. Det er viktigere å finne ut om vi skal gjøre noe med det, hvem som skal gjøre det, og hvordan.

Ja, vi må vel gjøre noe, men hva? Det slippes ut noe sånt som 30-40 milliarder tonn klimagasser årlig i verden. Det er hovedsakelig Kina, USA, India og Russland som står for dette. Norge bidrar med en promille. Behøver vi å bli hysteriske i Norge? Bør vi gå mann av huse for å rette opp i noe av dette? Skal vi bli helt gale, nekte folk å kjøre bil (altså øke avgifter), det samme med flyreiser, og så videre når vi ser på kartet over verden at biler og fly beveger seg som maur i en maurtue. Hva hjelper det? Jo, det er vel en holdning som fortjener fotfeste iallfall. Og noe vi kan lære den neste generasjon. Moderasjon.

Vi ser at isbreer smelter, både her og der. Det har de vel gjort før også? Det er funnet spor etter dyrket mark på Grønland. Og det er også spor etter grantrær på Hardangervidda. Dette kan sikkert forklares, men var det en del av noe menneskeskapt, eller var det naturlige svingninger i klimaet?

Jeg tror vår moder jord er så sterk at den over tid tåler mye. Hvordan ellers har den overlevd i universet i så mange millioner år? Javel, så skjer det ting som at noen arter forsvinner. Nå er det fjellrev og isbjørn (og mange andre) og sånne flotte dyr som er truet. For lenge siden var det dinosaur som var truet. Heldigvis for oss forsvant de fleste av dem.

I fremtiden er det kanskje det verste udyret som forsvinner, nemlig homo sapiens. Heldigvis for fjellrev og isbjørn vil noen sikkert mene. Nei, ikke vet jeg hvem jeg skal høre på eller hva jeg skal gjøre. Jeg vil gjerne beholde velferden vår. Altså ikke stoppe inntekten til Norge eller gi bort oljefondet til miljøtiltak i verden. Men samtidig ønsker jeg å bidra med noe. Jeg kan gjøre små ting som jeg synes er viktig og greit. Moderasjon.

Og hvilke forskere skal jeg høre på? De flinkeste eller de som passer inn i mitt levesett? Hvorfor er det sånn at man ikke får konkrete analyser og anbefalinger. Ser jo sjeldent at forskere er uenig om det er farlig å røyke! Det betyr vel at det ikke er noe tvil.

Men hvis verden er en ballong, og klimautslipp er farlig, hvordan kan vi sitte rolig og se på at noen stikker hull i en del som er deres? Altså disse som står for storparten av utslippene. Hvordan kan vi påvirke disse? Jeg tror ikke vi kan det. Vi er fem millioner mennesker i Norge. Ikke flere enn i en bydel i London. Men vi må vel forsøke vel? Men hva?

Det er jo vanskelig å parkere bilen, kjøpe seg en el-sparkesykkel, kjøre denne rundt omkring i byen når «hylekoret» starter sin kampanje om hvor farlig det er, hvordan det må reguleres eller forbys og så videre. Hører ikke så mye fra dem at det er over 100 mennesker som dør i bilulykker i Norge årlig. Jeg blir matt av sånne folk. Det er sånne folk som vil ha firefelts motorvei til Oslo, bare ikke gjennom sin egen hage. Men OK om naboen rammes.

Og hvis vi skal bidra økonomisk med miljøtiltak i verden. Hvor mange prosent av BNP skal brukes? Eller av oljefondet(som egentlig heter statens pensjonsfond utland)? Det er vel ikke nødvendig å ha så mye penger på bok for å sikre generasjoner i fremtiden, hvis fremtiden er ødelagt av vår generasjons søken etter velferd. Penger har kun verdi når de er i bevegelse. Altså når de brukes.

Da mener jeg at vi kan bruke de på å rydde opp i alle skjevheter i dette lille landet. Og alt etterslep på alle felt. Så investere i fremtidig teknologi som er energiskapende. Som for eksempel kjernekraft. Eller andre lure ting. Bare ikke disse forbaskede vindmøllene. Ikke fordi de er stygge, men fordi de tar livet av flotte fugler med små hjerner. De skjønner faktisk ikke at en propell er dødelig farlig. Men vi gjør det. Allikevel legger vi tilrette for det. Hva slags art er vi egentlig?

I den store sammenheng så blir det lite interessant hvor markagrensa skal gå, eller hvor høye hus som bygges i strandsonen. Eller hvor mye bompenger man skal betale. Hvis ikke man får kontroll på befolkningsmasser, så går klimaet til helvete. Og kloden også, slik vi kjenner den.

For dere som lurer på hvorfor ikke Greta Thunberg er nevnt, så er heller ikke Elvis eller Kurt Nilsen nevnt. Disse har bare kommet frem fordi de var på rett plass til rett tid. Markedskrefter dro dem frem. Mange andre er like flinke, men de ble ikke hørt. Nei, foreløpig beholder jeg SUVen og flyr til syden når jeg vil. Men jeg vil bidra med noe. Jeg vil ha fokus på plast. Det er no' forbanna dritt. Håper dere også tar et valg. Og helt til slutt: Husk, jeg er bare klimaforvirret.

(Innlegget er forkortet - red.)


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags