Avskjed med Friluftsfjorden

Av

Selv om jeg i snart femten år har skrevet om dårlig fiske i Oslofjorden har jeg aldri vært blant dem som har svartmalt forholdene.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er nok av dem som gjør det og jeg sier ikke at de tar helt feil, men at det de påpeker ikke er hovedårsaken til at mange fiskeslag sliter. Men hva kan en ulært stille opp mot eksperter på marine forhold annet enn å gi dem en god latter?

Håpet skal nå ligge i det man kaller en helhetlig plan for fjorden, og det kan den av mange grunner trenge og vi vil etterhvert se at fisken kommer tilbake men det kunne man fått til på få år uten å gjøre noe som helst med hverken vannkvalitet eller stans i såkalte klimaendringer. Jeg begynte å skrive om vern fordi torsken etterhvert ble borte og fraværet av torsk har blitt symbolet på det man oppfatter som en syk fjord. Torsken har aldri blitt borte fra fjorden men å få den fra land har nærmest vært umulig. Man har sett at reketrålerne har fått torsk, folk har fått den på dypet , i garn eller teiner.

Siste rapport fra fiske i Drøbak forteller om så mye småtorsk at det var plagsomt ettersom de brukte mye tid på å finne steder den ikke var. Det fant de ikke. Det beviser ikke at fjorden ikke sliter, men ikke i den grad noen vil ha det til. Selv innenfor Drøbak er det både torsk og annen stedegen fisk, og hverken vannkvaliteten eller mangel på bunnvegetasjon i våre trakter og lenger ut jager torsk eller annen fisk vekk.

Problemet slik jeg ser det er at man vil ha alt ved det gamle, man vil verne om det bestående og ikke fisken. Man er ikke villig til å gi opp å forfordele noen få personer på bekostning av de mange og ressursene. Da er det viktig å finne problemer som kan dekke over virkeligheten og det gjør man best ved å fortelle hvor ille det står til og så komme med løsninger som tar tid i stedet for å komme med løsninger som både er enkle, effektive og utprøvd.

Jeg står ofte og ser ned i klart fint vann med masse vegetasjon og det ligger både tang og tare som har blåst på land. Da bør man spørre seg om forholdene er så dårlig at fisk ikke kan leve der. Det er de definitivt ikke, men mye av maten er borte og det bør bekymre. Fjorden var blant landets mest produktive og det kan den igjen bli med et vern som er mer enn et nei til at Hvermansen får ta med seg torsk hjem.

Vernet, i det minste, deler av fjorden burde fått kan man se langt etter. Det vil aldri komme så lenge byråkratene i fiskeridepartement og fiskeridirektoratet forvalter ressursene på vegne av fellesskapet. Da spiller det ingen rolle om fellesskapet teller to millioner mennesker eller hvor lite fiske det er i fjorden. Derfor begraver jeg drømmen om et vern som ville vært noe nytt og nyttig for både de over og under vann. Et løft økologisk og økonomisk. Et løft for de mange rundt fjorden.

Det vil vi ikke ha og med en minister som ikke engang vil beskytte ulv vi har vedtatt ikke å skyte , og stemmer for bruk av fjorder til søppelfylling er det ikke noe håp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken