Kjetils gull er en utrolig prestasjon

IMPONERT: Kjetil Borchs VM-gull er en utrolig prestasjon mener Gjengangerens sportsjournalist Vidar Kalnes

IMPONERT: Kjetil Borchs VM-gull er en utrolig prestasjon mener Gjengangerens sportsjournalist Vidar Kalnes Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kjetil Borchs VM-gull i roing er en helt utrolig prestasjon.

DEL

MeningerEtter operasjon og skadeproblemer i vinter og tapping av væske i det ene kneet kun uker før EM, var det langt fra gitt at det skulle bli medalje i EM, og spesielt ikke i VM. At 28-åringen står igjen som både europa- og verdensmester, er både sensasjonelt og ikke til å tro.

Jobben som Kjetil og landslagssjef Johan Flodin har lagt ned, kan ikke skape annet enn beundring. Begge har hatt tro på at dette kunne gå. Det siste Flodin uttalte til Gjengangeren kun dager før VM, var at han aldri hadde sett hortensroeren så sterk fysisk og så god teknisk noen gang.

Det er sterke ord fra svensken, som har blitt en av de mest respekterte trenerne i Norge de senere årene. Både Kjetil Borch og Olaf Tufte kan ikke få fullrost Flodin nok, og Olaf Tufte har uttalt at om Flodin ikke fortsatte som trener, hadde ikke han fortsatt satsingen.

LES OGSÅ: Verdensmesteren: – Det var godt det ikke var flere meter igjen

Jeg har fulgt karrieren til Kjetil Borch siden han var junior og rodde dobbeltsculler sammen med Bjørn-Jostein Singstad. De representerte Norge i junior-VM, og begge ble senere en del av seniorlandslaget. Det hører med til historien at Kjetil ikke var spesielt glad i å trene da han startet med roingen. Han var imidlertid sterk og holdt følge på det, helt til han fikk problemer med å følge treningsglade Bjørn-Jostein på øktene. «Da skjønte jeg at jeg måtte bestemme meg, og siden har det vært full satsing», fortalte verdensmesteren i et intervju for en del år siden.

Gullmedaljene til Kjetil vil holde i alle sammenhenger når det på nyåret skal deles ut diverse priser for idrettsprestasjoner i 2018. Han kan med lave skuldre fortsette satsingen i singlesculler fra mot OL i Tokyo og andre internasjonale mesterskap.

Her hviler det et stort ansvar på politikerne i Horten.

Vidar Kalnes

Kjetil uttalte tidlig et ønske om å satse i singlesculler. Det var nok riktig at han og Olaf Tufte ble satt sammen i dobbeltsculler i OL i Brasil, men nå er Kjetil den nye kongen og flaggskipet til ressursfattige roforbundet.

LES OGSÅ: Olaf Tufte imponert: – En klapp på skuldra fra gamlefar

Kjetil Borchs prestasjoner denne sesongen føyer seg vakkert inn i rekka av medaljerushet til Horten Roklubb i moderne tid. Det startet med Rolf Thorsens VM-bronse i dobbeltsculler sammen med Alf Hansen i 1981. Senere har trioen Thorsen, Tufte og Borch vunnet til sammen 20 VM- og OL-medaljer. En helt unik prestasjon av en liten klubb liggende i vannkanten helt syd ved Indre Havn.

Det er langt fra naturgitt at dette skal fortsette. I motsetning til landbaserte idretter, er roerne, og spesielt i Horten, prisgitt hva som skjer av båttrafikk og utbygging langs Indre Havn. Skal vi kunne håpe på internasjonale medaljer etter Kjetil Borch, må forholdene legges til rette for nye rekrutter og foredlingen av disse.

Her hviler det et stort ansvar på politikerne i Horten.

Men dette hører framtida til. Nå gleder vi oss over og gratulerer Kjetil Borch med hans andre VM-tittel i roing.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags