7. juni er Europas Tourettes syndrom dag

Av
DEL
Hva er Tourettes syndrom?

LeserbrevDet fremdeles mange som ikke vet hva Tourettes syndrom (TS) egentlig er. Mange har hørt om det, og mange tror det er de som går rundt og banner hele tiden. Et av kriteriene for å få diagnosen Tourettes syndrom er at man har tics. Tics er ufrivillige bevegelser eller lyder – og de kommer i alle utgaver og varianter. Noen tics er belastende, utfordrende og stigmatiserende, mens andre kan være nesten umulig å få øye på for et utrent øye.

Dagene rundt 7. juni vil mange engasjerte ildsjeler fra Norsk Tourette Forening spre informasjon om TS og ha arrangementer i sine nærområder over hele landet vårt. Nå har du mulighet til å lære mer om TS, ulike tics og om ulike tilleggsvansker.


7. juni er Europas Tourettes syndrom dag.

Målet med dagen for oss i Norsk Tourette Forening er å gjøre Tourettes syndrom (TS) bedre kjent og mer riktig fremstilt. Vi er i år stolte over å ha en rykende fersk brosjyre i nettbutikken vår. Den finner du på touretteforeningen.no. Brosjyren heter «Tourettes syndrom» og inneholder god og bred informasjon om TS, om tilleggsvansker, utredning, utfordrende adferd, TS i voksen alder og mye mer. Veldig god informasjon for både familiemedlemmer, lærere, fastleger og andre interesserte.


Myter

Tourettes syndrom (TS) er blitt kalt «omgivelsenes sykdom» og er omringet av mange myter. Mange av de kommer dessverre fra media. En av mytene er at alle med TS banner og sier stygge ting. Heldigvis er ikke dette vanlig, og det er faktisk ganske få som har slike tics. Samtidig må vi ikke glemme at dette kan være veldig utfordrende for dem det gjelder.


Europeisk engasjement

Siden Tourettes syndrom (TS) fortsatt er en lite kjent tilstand, har de europeiske interesseorganisasjonene og et europeisk forskernettverk blitt enige om å opprette en dag der vi fokuserer på og informerer om Tourettes syndrom.

For de som har TS er det mest vanlig å ha tics i ansiktet, som for eksempel rulling med øynene og å skrukke på nesen, men en kan ha tics i hele kroppen. Lyder er ofte kremting og harking, men kan også være større lyder som plystring, roping, ord og hele setninger.

Dette er ofte plagsomt for de det gjelder fordi det blant annet er vanskelig å skjule. Derfor får en lett uønsket oppmerksomhet. I tillegg sliter ofte de med TS med ulike tilleggsvansker som tvangstanker, angst, hodepine, konsentrasjonsvansker eller andre tilleggsvansker. Mange har også ADHD i tillegg. Hvorfor disse tilstandene ofte går «hånd i hånd» kan du lese mer om i brosjyren vår.

Det som er til stor hjelp for en som sliter med TS, er at andre forstår og aksepterer deres utfordringer. Noe av det viktigste for at personer med TS skal ha det godt, er informerte og tolerante omgivelser. Det er derfor du selv som kan være den viktige brikken i en annen persons liv. Vi håper du forstår litt mer om Tourettes syndrom nå, enn hva du gjorde for fem minutter siden.


Vi i Norsk Tourette Forening gleder oss til å markere 7. juni.


Har du spørsmål om Tourettes syndrom? Vi har eget fylkeslag i Vestfold med personer du kan kontakte for mer informasjon. Du finner oss på hjemmesiden touretteforeningen.no

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags