La folk fullføre på nærskolen!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevKjenner du noen som mister skoleplassen med Høyres «frie skolevalg»?

11.juli leste vi om Michael (18) som mister skoleplassen sin, nettopp på grunn av karakterbasert opptak, eller «fritt skolevalg» som høyresida kaller det. Han er fortvilet, og usikker på hva han skal gjøre for å fullføre skoleløpet.

Noen dager senere leser jeg at Niklas Cederby fra Høyre kritiserer Arbeiderpartiets myke oppgjør med karakterbasert opptak til videregående skole, ved at det gir ungdom ulike søkemuligheter avhengig av hvor i Vestfold de bor.

Dette er en kritikk SV deler. Ungdommen over hele det nye fylket fortjener lik tilgang til nærskolen sin. Karakterbasert opptak tvinger ungdommen ut i konkurranse om skoleplassen. For SV er det derimot viktigere å gi en trygghet om å få fullføre skoleløpet.

Michael gikk på Horten VGS i en klasse på 25 elever. Det var fortsatt 25 plasser neste skoleår. Det var plass til at klassekameratene kunne fullføre sammen. Men nye Horten VGS er populær. Og høyresida i Vestfold har tidligere bestemt at skoleelevene skal konkurrere om skoleplassen hvert eneste år.

Det blir det heldigvis slutt på nå.

For vi er på rett vei. I vår sikret fellesnemnda for Vestfold og Telemark for at det fra neste år gis en fortrinnsrett for elever på vg1 og vg2 til å fortsette skolegangen på samme skole. Hadde dette blitt innført før, ville det sikret Michael muligheten til å fullføre videregående i Horten.

Om høyresida får flertall i fylkestinget etter valget, er det dessverre tilbake til rein konkurranse.

Høyresida hevder hardnakket at det ikke er A- og B-skoler i Vestfold som følge av karakterbasert opptak og konkurranse om skoleplassene. Søkingen til nye Horten VGS viser det motsatte. Det at Michael mister skoleplassen sin fra høsten viser også hvordan de nyeste og flotteste skolene først og fremst forbeholdes ungdommen med best karakterer, mens andre skyves ut. Det viser hvordan karakterbasert opptak er med å sortere ungdom etter karakterer.

Cederby kritiserer Arbeiderpartiet for et slapt oppgjør med karakterbasert opptak. I fellesmnedna for Vestfold og Telemark jobbet SV og Senterpartiet sammen om et nærskoleprinsipp, der avstanden mellom eleven og ønsket skoletilbud skal være det viktigste, og ikke karakteren. Arbeiderpartiet møtte oss noe på veien. Høyre gjorde det stikk motsatte, og gikk sammen med FrP om å innføre rent karakterbasert opptak over hele det nye fylket.

SV, Arbeiderpartiet, KrF, SP, MDG og Venstre stemte dem heldigvis ned. Dessverre ikke i tide for Michael på Horten. Men i det minste i retning av et mer rettferdig system for de elevene som kommer etter.

Om Niklas Cederby ønsker et oppgjør med karakterbasert opptak, bør han rette skytset internt til egne fylkespolitikere i Høyre.

Men jeg skjønner godt at Niklas er forvirret. I februar sa Høyres fylkesordførerkandidat at Høyre ønsket nærskoleprinsippet. I mai kjempet hun og Høyre derimot mot nærskoleprinsippet, og for karakterbasert opptak. Noen timer senere sa hun i NRK at Høyre ønsker en mellomting, men hadde da allerede både foreslått og stemt for et kompromissløst karakterbasert opptak.

SV er mot rent karakterbasert opptak. Vi ønsker et nærskoleprinsipp som gir trygghet og forutsigbarhet for skoleelevene.

La folk fullføre skolen!

Ådne Naper
Førstekandidat for SV
Vestfold og Telemark fylkesting

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags