Gratis skolemat er bra for alle

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Skolen bør være en arena som utjevner forskjeller, ikke forsterker dem. Derfor bør ordninger med skolemat være gratis.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er ikke alle barn som stiller på skolen med matpakke hver dag, og det er ikke alle matpakker som gir nødvendig næring til lærende hjerner og løpende føtter. Forskningen er veldig klar på betydningen av skolemat for å klare å ta imot kunnskapen skolen skal gi. Nå ser skolemat ut til å bli en av lokalvalgets viktige saker.

Alle har ikke råd

Tidligere var det gratis utdeling av frukt og grønt i skolen. Da gratisordningen ble fjernet og erstattet med foreldrebetaling, økte forskjellene. Vi liker å tro at Norge er et land med små forskjeller, men når det gjelder sosial ulikhet i helse, ser vi at sjansen for god helse og mange leveår er tett knyttet til antall år med utdanning og lønnstrinn. Om lag 100 000 barn i Norge lever i familier med dårlig råd. Vi må unngå at skolematen forsterker forskjeller.

Gratis er best

Vi har etter hvert mye kunnskap om at for å lykkes med læring i klasserommet, trenger ungene både påfyll i magen og mulighet for fysisk aktivitet. Når vi vet at unger kommer fra ulike hjem der kosthold og aktivitet kan variere stort, blir det viktig at skolen blir en arena som bidrar til utjevning.

Tiltak som treffer alle, treffer også best de som trenger det mest. Derfor mener vi både at skolemattilbud er bra for læring, helse og trivsel – og at denne skolematen smaker best om alle kan delta i måltidet på lik linje

Av Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken