Skolemat er et likhetsspørsmål

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNår Arbeiderpartiet går til valg denne høsten er det med et mål om at alle barneskolebarn i Horten i løpet av de neste fire årene skal få et varmt måltid på skolen hver uke. Noen snakker om dette som om det er en unødvendig luksus. De tar feil. Skolemat er nemlig et viktig verktøy for å redusere de sosiale forskjellene vi ser også i Horten.

Alle studier viser nemlig at elevers resultater blir bedre om de får i seg et godt måltid i løpet av dagen. Men problemet er at ikke alle har den samme tilgangen på frukt, grønt og godt brød. De hjemmene der stillingene er usikre og lønningene er lavere, er de samme hjemmene der ressursene og overskuddet til å tenke på den mest mulig næringsrike skolelunsjen for barna ikke er til stede. Det er barneskolebarna som vokser opp i slike familier Arbeiderpartiets forslag om et varmt måltid i uka forsøker å nå.

Høyresiden forsøker stadig å snakke om skolemåltider og sunn mat som om det er motstykket til et læringsfokus i skolen. De har misforstått totalt. Vi vet nemlig at den eneste måten lærevillige hjerner kan suge til seg ny kunnskap er om de får den næringen som skal til for å kunne prestere gjennom en lang skoledag. Næringsrik niste bør ikke være noe som er forbeholdt de med inntekt og overskudd til å sørge for den. For å unngå dette vil et gratis måltid til alle elever i barneskolen, uavhengig av hvem de er og hvor rike foreldrene deres er, være et steg på veien mot en skole uten klasseskiller.

De som er motstandere av forslag om å innføre skolemat snakker mest om kostnadene. Men en kostnad er bare bortkastet om den ikke fører til et bedre resultat enn om vi ikke hadde brukt pengene i utgangspunktet. Gir den bedre resultater er den ikke en kostnad, men en investering. I Arbeiderpartiet tror vi et måltid i uka til barna i barneskolen er en viktig investering, som vil gi bedre resultater for de elevene som trenger det mest. Skolemat er ikke løsningen på alt. Men innføringen av skolemat for barneskolebarn er en investering som vil bidra til bedre læring på sikt.

Vi ønsker å jobbe for et måltid i uken i barneskolen fordi dette er å jobbe for å utjevne det klasseskillet som hver dag viser seg når det ringer ut til spisefri. Det vil være et gode både for de barna som trenger det mest, og for samfunnet, som vil tjene på barn som kan lære med større lyst enn før.

Mvh Martin Moland - 12.kandidat, Horten Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags