Hvem dropper å stemme – og hvorfor?

DEL

MeningerVi har lagt valget bak oss, og vi vet hvem som skal sitte i kommunestyret. Under to av tre innbyggere i Horten har bestemt parti og navn. Horten har en valgdeltakelse på nivå med resten av landet.

Kan vi være fornøyd med at litt over 60 prosent benytter seg av muligheten til å være en del av lokaldemokratiet? Jeg håper de fleste svarer nei. Da presser det neste spørsmålet seg på. Hva kan vi gjøre for å få flere av oss til å delta i kommune- og fylkestingsvalget?

Jeg skulle ønske at et bredt sammensatt utvalg nå setter seg ned for å finne årsaken til den lave valgdeltakelsen. Svaret må være spennende for mange, ikke bare for politikerne. Dersom vi får vite hvilke grupper i samfunnet som ikke bryr seg om et lokalvalg, kan vi kanskje gjøre noe med utfordringen. Jeg mener vi har en utfordring så lenge under en av tre innbyggere ikke bryr seg om hvem som skal styre kommunen vår.

Fordi vi ikke vet noe om årsaken, kan vi bare gjette, og vi kan i alle fall ikke sette i gang nødvendige tiltak. En teori skal være at innbyggere som virkelig trenger å kjempe for et bedre liv og en lysere hverdag, dropper ut av valget. De kan ha mistet troen på at politikerne bryr seg om deres egen situasjon. Høsten har kommet med regn og grå dager. Da kan det være like greit å mure seg inne og droppe ut av fellesskapet, mener altfor mange av oss.

En annen teori, jeg har hørt den lansert også, er at vi har det så trygt og godt i Norge at vi ikke bryr oss av den grunn. Vi tar det gode liv som en selvfølge. Vi har nok med penger, vi lever med en trygg jobb eller en solid pensjon og vi har en fin bolig. Dersom vi ikke klarer å se tilstrekkelig forskjell på de politiske partiene, så dropper vi ut. Ikke vet jeg, men jeg skulle gjerne vite.

Miljøsaken engasjerer mange unge, og skolevalget viser at ungdommen bryr seg. Men vet vi noe om hvor mange 18. og 19-åringer som benyttet seg av stemmeretten sin? Og motsatt, hvor mange pensjonister reiste seg opp av sofaen for å ta turen til stemmelokalet. Og hva med barnefamiliene?

Lokalsamfunnet fortjener svar, og så lenge nesten 40 prosent av oss dropper ut av lokalvalget, så sier det seg selv at her kan partiene sanke utrolig mange stemmer dersom politikerne klarer å engasjere hjemmesitterne, det klart nest største «partiet» i Horten etter Arbeiderpartiet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags