Et billig barnevern kan bli dyrt for samfunnet.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI dag er kommersielt barnevernsdrift mer lønnsomt enn olje. Men hva skjer med barna når barnevernet styres etter mekanismer som priskonkurranse, forretningshemmeligheter og profittmaksimering?

Det er ikke alle barn som er så heldige at de at de har foreldre eller andre voksenpersoner i livet sitt som kan ta vare på dem og gi en god oppvekst. For noen er hverdagen slik at barnet må flyttes ut fra familien, og inn i en institusjon eller fosterhjem. Det offentlige er i dag forvaltere av tjenester som skal hjelpe barn og unge, likevel er det slik at kommune og stat ikke alltid har de tjenestene og tilbudene de trenger, og velger derfor å benytte seg av tjenester fra private aktører.

SV mener det må være kvalitet og kompetanse som er avgjørende for hvem som skal styre barnevernet, ikke pris. Konkurranseutsetting og privatisering i den grad som skjer i dag er ansvarsfraskrivelse fra det offentlige. Og at profitt og fortjeneste er det grunnleggende motivet for disse selskapene gjør at tjenestene kan oppleves særdeles belastende for de som er avhengige av hjelpen.

SV vil bygge opp barnas barnevern. Kronene felleskapet bruker på barnevern må gå til mer omsorg og bedre beskyttelse av barna, ikke til private bankkontoer. De ideelle non-profit institusjonene og felleskapets egne tilbud må bygges opp, mens kommers og anbudsregimet må fases ut. Først da får vi brukt hver eneste krone på å skape et bedre barnevern.

Høyre og Frp argumenterer med at de kommersielle aktørene er billigere og at det dermed blir spart penger for staten. Et billig barnevern fort kan bli veldig dyrt for det enkelte barnet og for samfunnet.

Horten SV

Michael Bo Bergmann, Birthe Carlsen, Børre Stabell, Katja Halvorsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags