Ta hensyn til dyrene på nyttårsaften

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nyttårsaften er en av de dagene i året som både barn og voksne gleder seg til. Da skal det være fest og moro! Men det er noen som slett ikke har det festlig på nyttårsaften, og det er dyr som er redde for fyrverkeri. Lyd- og lyseffektene i forbindelse med fyrverkeri kan være en stor påkjenning både for ville og tamme dyr.

Mange hunder og andre dyr opplever nyttårsaften som et mareritt. Det har faktisk hendt at hunder har dødd av sjokk eller måtte avlives fordi de ble så skremt at de aldri ble seg selv igjen. Katter har stukket av i panikk, og mange har aldri kommet til rette.

Hva kan vi gjøre for at dyrene ikke skal få en skremmende opplevelse på nyttårsaften? Først og fremst er det noe vi ikke bør gjøre, nemlig ta med hunden ut for å se på fyrverkeriet.

Mange ubetenksomme dyreeiere har gjort det og virkelig fått angre. Vi bør heller ikke gå i nyttårsselskap og la hunden være alene hjemme. Ellers er det lurt å la hunden få en skikkelig langtur tidligere på dagen slik at den blir sliten og søvnig på kvelden. Beroligende medisin må kun benyttes etter avtale med veterinær.

Selv om vi ikke kan gjøre det samme med andre dyr, kan vi tenke på samme måten. Sørg for at katten er innendørs. La kaniner og marsvin få ekstra mosjon. Trekk for gardiner, spill musikk og sørg i det hele tatt for at det skjer noe trivelig rundt dyrene mens smellingen pågår.

Dessverre kan vi ikke hindre oppskyting av raketter denne kvelden. Det er imidlertid viktig å oppfordre til forsiktighet for å unngå skader både på dyr og mennesker. Minner om at det kun er lovlig med fyrverkeri mellom kl. 1800 og 0200 på selve nyttårsaften. I romjula er det ikke tillatt!

26.12.19

Heidi Sæther

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags