Dette fikk meg til å både gråte og bli sint !

Jeg har alltid hatt en stor forkjærlighet til trær. Her er jeg ved Holla kirkeruin på Ulefoss i juni i år.

Jeg har alltid hatt en stor forkjærlighet til trær. Her er jeg ved Holla kirkeruin på Ulefoss i juni i år. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Nå skal opptil sju av disse bøketrærne i Lystlunden fjernes» sto det i Gjengangeren nettsider den 9 desember.

Dette fikk meg til å både gråte og bli sint !

Dette er nok resultat av at flere «modertre» (kommer fra engelsk «Hub Tree» men også kalt «Mother Tree»); har blitt fjernet de siste årene i dette området. «Modertrær»; er store gamle trær som kommuniserer med de nærliggende trær og planter, og disse blir helt avhengig av dette «modertreet» for å overlevEt slik mikro-økosystem kan variere fra en radius på kun noen få titalls meter til flere hundre meter, jo eldre trærne er; jo større blir radiusen. I nærheten av trærne har det vært mye forurensning i jordsmonnet og i bakkens dypere lag fra anleggsarbeid og med lekkasjer av giftige væsker. Som da 200 liter glykol lekket ut i grunnen rundt Horten videregående skole i august i år. På toppen av alt dette, har det blitt boret mange brønner helt ned til 100 meters dyp, for å lage dette varmepumpesystemet til den nye VGS.

Fra ulike instanser, ble det i forbindelse med bygging av ny videregående skole og idrettshall, gitt både advarsler og bøter, for HELT unødvendig felling av gamle trær. Så nå kommer «domino-effekten» selvfølgelig. Klart at noen ansvarlig visste dette, men lot det bli utført likevel. Eller kanskje de egentlig ikke kan noe om trær og deres økosystem, men likevel er satt til en jobb der de skal gjøre vurderinger om et tre skal ha livets rett eller ikke. Ordet «sikkerhet» blir stadig oftere brukt som begrunnelse for felling av trær. Men spør noen seg hvordan en kom i denne situasjonen, der ett eller flere trær plutselig har blitt et sikkerhetsproblem? Og hvordan man kan unngå slike situasjoner i fremtiden? Det ser slett ikke slik ut, for søker man på Gjengangerens nettsider; finner man veldig mange nyheter om felling av trær på grunn av sikkerheten til borgerne, både syke og friske trær har gått med.

De store gamle bøk- og eiketrærne har snakket sammen via røttene sine i alle år, langs hele kysten av Horten. Men de siste tiårene, har deres underjordiske-nettverk skrumpet radikalt. Så at trær i Horten blir syke og felles, har vi derfor sett gang på gang siden tusenårsskiftet. Titalls «modertrær» er fjernet, så det er bare tidsspørsmål før hele det økologiske-nettverket kollapser fullstendig i dette området. Det er IKKE normalt at trær blir syke, disse trærne lever vanligvis i mange hundre år, ja tusen år.

Og ekstra prekært er det for Horten, da byen ligger oppe på mange meter med leire, blant annet blåleire, slik som mye av Vestfold gjør. Med færre store gamle trær, blir grunnen mer ustabil, som i verste fall kan føre til leirras, slik forskere, økologer og andre spesialister snakker om, det at til og med store deler av Horten sentrum, kan rett og slett skli rett ut i Oslofjorden. Men kommunal- og fylkes-ansatte, entreprenører og politikere, ser ut til å ta lite hensyn til slike "teorier". Da forbruk, utbygning og modernisering, alltid har første prioritering.

Det er altså ikke første gangen store gamle trær har blitt syke i Horten og Borre fordi «modertreet» har blitt hogd ned, for å gjøre plass til nybygg eller annen omregulering av områder, og det på steder hvor eik- og bøketrær har bodd i århundrer. Og en dag kan dette altså bli virkelig fatalt. Og alle de ansvarlige vil sikkert si; "Men vi visste ikke at dette kunne skje". For meg og mange andre, er dette ekstra uforståelig og frustrerende, da de ansvarlige har blitt advart mange ganger, men likevel bare fortsetter i samme destruktive retning. All informasjon om konsekvenser i økosystemet når trær blir utryddet, ligger tilgjengelig på Internett, altså kun noen få tastetrykk unna. Men likevel ignorert av myndigheter og utbyggere.

Også Hortenskauen står i fare, for det er flere planer med nybygg-prosjekter på gang på KJV, som igjen vil føre til enda mer økning av bil- og lastebil-trafikk, på den allerede overbelastede veien der inne. Med blant annet plan om et enormt hotell; hvor ansatte, gjester og varelevering, vil komme med kjøretøy, pluss anleggs-transporten i byggeperioden. Og DET på toppen av mangedoblingen av arrangementer som foregår ute på Karljohansvern, som har betydd mangedobling av bil- og lastebiltrafikk. Lange køer ved Kanalbrua hver eneste dag, også på mange lørdager og søndager. I helgen har det vært Jul på KJV. Hvor mange av disse 19 500 menneskene som var på Julemarkedet denne helgen, gikk ditt? Var det 20%? 50% av dem? Da Horten Verft og Marinen eksisterte, var transporten over Kanalbrua langt lavere. De fleste som jobbet på Verven, gikk eller syklet. Mange av de som jobbet i Marinen bodde på selve KJV, og gjorde de ikke det, så gikk eller syklet de for det meste. Så Hortenskauen har aldri før blitt utsatt for så mye forurensning fra kjøretøyer, som de siste 30 årene. Spesielt ille har det vært de siste 10-15 årene, med alle disse nye store arrangementene der ute. Men hvorfor Horten kommune ikke i det minste, krever Fylket å installerer en stor rundkjøring i krysset ved Ørnhuset, skjønner jeg ingenting av. Det beste hadde vært om kun fastboende, bevegelseshemmede, bedrifts-ansatte, kommuneansatte på oppdrag og varetransport kunne bruke kjøretøy ut på øya. Mens besøkende må parkere sine kjøretøy et annet sted, og må gå, sykle eller ta en miljøvennlig rutebuss som jevnlig går ut ditt.

Hva tenker ordfører Are Karlsen om alt dette? Blir domino-effekten i naturen diskutert? Om miljøkonsekvenser på lengre sikt? Om å begrense trafikken til KJV, med hensyn til økosystemet og de fastboende der ute? Eller er det bare «tut og kjør», ved gi tillatelser til alt og alle, slik som store konserter/festivaler, andre enorme arrangementer, bygg av et gigantisk hotell og eventuelle annen utbygging i stor skala? Det er virkelig triste greier, for denne vakre verneverdige perlen ytterst mot Oslofjorden. Dagens situasjon, er i mine øyne; helt uakseptabelt. Og hvis ingen strakstiltak blir gjort nå, vil utfallet bli en virkelig stor miljøkatastrofe. Kommunestyret erklærte jo i november, en klima- og økologisk krise i Horten kommune, så da er det ingen ting å vente på. Tiltak må gjøres nå, ikke om 10 år. Jeg oppfordrer alle Hortensfolk å google frem informasjon om alt det jeg har skrevet om her. Slik at dere virkelig vil forstå hva som sakte men sikkert er i ferd med å skje med den fantastiske byen vår. Og handle der etter. For DET er #hortenlove.

Med hilsen fra en meget bekymret Thomas Andersen.

PS. Det finnes mange videoer på YouTube og websider som forklarer hva «modertrærer» er, bare å søke på «Morther trees» eller «Hub Trees» eller «How Trees Talk» eller professor Suzanne Simard, hun er en av de som har funnet ut dette med «modertre».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags